Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

Δημοσίευση: 18/11/2011, 10:53:30

Εκδήλωση ενημέρωσης από εκπροσώπους του Εθνικού οργανισμού Μεταμοσχεύσεων σχετικά με τη δράση του Οργανισμού με στόχο την πληροφόρηση του προσωπικού πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ και συντονιστής του κέντρου μεταμοσχεύσεων βορείου Ελλάδος Γιώργος Βέργουλας, ο καθηγητής Νευρολογικής κ. Τάσιος και η Δήμητρα Ζαχαρούλη νοσηλεύτρια-συντονίστρια μεταμοσχεύσεων στο ΑΧΕΠΑ.

Παρόντες στο ακροατήριο ήταν ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων αρμοδιότητας αυτού, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου αλλά και φορέων της Πιερίας. Επίσης, η Μαρία Μαλλιάρα πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών και συντονίστρια μεταμοσχεύσεων στο Γ.Ν.Κατερίνης, η αναπληρώτρια συντονίστρια κα Φωτιάδου και ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Μανώλης Κοσμαδάκης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσο της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου για την προώθηση της δωρεάς οργάνων σώματος. Πρόκειται για εθνική προσπάθεια για την αύξηση των δωρητών οργάνων σώματος καθώς και την προώθηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΡΓΟΥΛΑΣ

«Ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. Εδώ και έξι μήνες το γραφείο συντονισμού μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα ξεκίνησε μια καμπάνια σε επίπεδο νοσοκομείων και παρέμβασης στην κοινωνία. Ήρθαμε να μιλήσουμε με λεπτομέρειες στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του Γ.Ν.Κ. για τη μεταμόσχευση και τη δωρεά οργάνων.

Όπως γνωρίζετε η δωρεά οργάνων δεν είναι καθαρά ιατρική πράξη, είναι απαραίτητη η συναίνεση και η συμφωνία του κόσμου. Χωρίς δωρητές δεν μπορούν να υπάρχουν μεταμοσχεύσεις και ο στόχος μας είναι να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, οι οποίοι έχουν μεγάλη πρόσβαση στην κοινωνία και μπορούν να μεταφέρουν τις σωστές πληροφορίες.

Οι έλληνες νομίζω ότι δεν είναι ενημερωμένοι, διότι τα ΜΜΕ δεν έχουν κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Οι εθελοντές μέχρι τα τέλη του 2010 δεν ξεπερνούσαν το 1%. Οι δωρητές οργάνων ήταν πέντε στο εκατομμύριο και φέτος, μετά από το εξάμηνο που έχει ξεκινήσει η καμπάνια τα στατιστικά μας λένε, τουλάχιστον για τη B. Ελλάδα ότι πήγαμε στους δέκα στο εκατομμύριο.

Συνεχίζοντας αυτή τη δουλειά πιστεύουμε να φθάσουμε τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Είναι από 20 και πάνω αντίστοιχα. Η καμπάνια αυτή είναι μια διαρκής εργασία. Όποιος από την Κατερίνη επιθυμεί να γίνει εθελοντής μπορεί να απευθυνεί είτε στο γραφείο συντονισμού στο ΑΧΕΠΑ ή στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Αιτήσεις υπάρχουν και στο Νοσοκομείο για όποιον θέλει».

Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

«Η προώθηση της μεταμόσχευσης οργάνων είναι μια από τις πρώτες πολιτικές επιλογές του υπουργείου και προσωπικά του Ανδρέα Λοβέρδου, με πρωτοβουλία του οποίου ψηφίστηκε τον Ιούνιο νόμος. Μέχρι τότε η Ελλάδα δεν είχε πολιτική μεταμοσχεύσεως, δεν υπήρχε σύστημα, διαδικασία.

Ο εθνικός στόχος ήταν να αυξηθεί στους 6 δωρητές ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ο οποίος έχει επιτευχθεί από τον Ιούνιο και μετά. Ο υπουργός δεσμεύθηκε για την ενίσχυση αυτή της πολιτικής ώστε να αυξηθεί και άλλο ο αριθμός.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αυξηθεί η διαθεσιμότητα οργάνων προς μεταμόσχευση, να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και αποτελεσματικότητα του συστήματος μεταμοσχεύσεων, καθώς και η ποιότητα και η ασφάλεια της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης. Πρόκειται για ύψιστο ανθρώπινο καθήκον».


 



 
  Αναγνώσεις: 441

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ