Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ

Δημοσίευση: 29/11/2011, 07:44:06

Πρόβα τζενεράλε για την λύση στην κρίση χρέους εν μέσω σοβαρών διαφωνιών ως προς την συνταγή που θα ακολουθηθεί αναμένεται να είναι επί της ουσίας το σημερινό Eurogroup.

Απόψε οι 17 υπουργοί οικονομικών αναμένεται να αποφασίσουν επιτέλους, μετά από τρίμηνη καθυστέρηση, την εκταμίευση της 6ης δόσης. Νωρίτερα χθες, τόσο ο επίτροπος Ρεν όσο και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε άφησαν να εννοηθεί ότι οι ευρωθεσμοί και οι εταίροι, είναι προς στιγμήν ικανοποιημένοι από τη συναίνεση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και ως εκ τούτου αναμένεται να λάβουν αυτήν την απόφαση.

Με το διαφαινόμενο «ναι» του Βερολίνου, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, αναμένεται να συμπαραταχθούν Αυστρία, Φινλανδία και Ολλανδία, τα κράτη δηλαδή που είχαν μπλοκάρει τη δόση. Κοινοτική πηγή με επικοινωνιακή αρμοδιότητα που εξέφρασε στο Real.gr «αισιοδοξία» για το ζήτημα, επεσήμανε ότι κατά τα άλλα οι υπουργοί θα απευθύνουν στην Ελλάδα «αυστηρές συστάσεις» για το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, της συρρίκνωσης του Δημοσίου και της απόκλισης από το στόχο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι θα γίνει και μία εκτενής ενημέρωση σε σχέση με το «πώς προχωράει το PSI», για το οποίο θα υπάρχει σαφής εικόνα, όχι όμως και ολοκλήρωση κάπου στα μέσα Φεβρουαρίου.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί αν «κάποιος εταίρος ή ο ίδιος ο επίτροπος αποφασίσει να θέσει το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών στο Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, στις αρμόδιες διευθύνσεις της Επιτροπής επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι μεγάλες ιδιωτικές ελληνικές τράπεζες «δυσχεραίνουν τις συζητήσεις σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις για την κεφαλαιακή τους επάρκεια», καθώς τους αποδίδεται η πρόθεση ότι προσπαθούν να αποφύγουν τον κρατικό έλεγχο, παρότι «έχουν άμεση ανάγκη της εγγύησης». Η τακτική αυτή «δεν θα γίνει ανεκτή» και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται δύο γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν, ενώ έχει ενημερωθεί και ΕΚΤ.

Κατά τα λοιπά, οι 17 υπουργοί θα επικυρώσουν τις πρόσφατες συστάσεις της Κομισιόν σε 5 κράτη μέλη που έχουν δυσκολίες στη διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% (Βέλγιο, Κύπρος, Ουγγαρία, Μάλτα και Πολωνία). Από τους 5 θα ζητηθούν ευθέως “πρόσθετα μέτρα για τα μάτια των αγορών”, όπως επισημαίνει κοινοτική πηγή.

Παίζουν το ευρώ κορόνα - γράμματα

Το ζήτημα της Ελλάδας και των 5 είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στη «συστημική κρίση της ευρωζώνης», όπως εκτιμά ο Ρεν και η Κομισιόν. Όσο προφανές, όμως, και αν είναι αυτό, οι 17 διαφωνούν ευθέως για τη συνταγή και έχουν χωριστεί σε δύο παραδοσιακά περιχαρακωμένες ομάδες των «δημοσιονομικά πειθαρχημένων» και των «απείθαρχων». Ακόμα, όμως, και στην ομάδα των πειθαρχημένων, Ολλανδοί και Φινλανδοί φαίνεται πως διαφωνούν με τους Γερμανούς σε πολλά σημεία της πολιτικής τους. Μέχρι στιγμής, καμία από τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ή της σκέψης που ακούγονται σε θεσμικό επίπεδο δε φαίνεται να επιβεβαιώνονται, είτε πρόκειται για τα ευρωομόλογα είτε για τις λεγόμενες κοινές εκδόσεις «ΕΛΙΤ ΑΑΑ» είτε για την ενισχυμένη συνεργασία «τύπου Σέγκεν στην ευρωζώνη».

Το μόνο βέβαιο είναι πως Μπαρόζο και Βαν Ρόμπεη έχουν θεσμική εντολή να παρουσιάσουν προτάσεις για την αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης μέχρι της 9 του Δεκέμβρη. Είναι επίσης γνωστό ότι Γάλλοι και Γερμανοί επιθυμούν μία διακυβερνητική συνθήκη (τύπου Σέγκεν), την οποία θα μπορούσαν να υπογράψουν «όσοι μπορούν και αντέχουν», δηλαδή όχι απαραιτήτως όλα τα μέλη του ευρώ.

Η Μέρκελ, πάντως, από την πλευρά της επιχείρησε να προσγειώσει βιαίως όσους ελπίζουν σε κάτι παραπάνω. Το χθεσινό μήνυμα της καγκελαρίας ήταν «δεν έχουμε ούτε εμείς απεριόριστες χρηματοδοτικές ικανότητες, αντιθέτως πρέπει να μειώσουμε το χρέος μας και η Ευρώπη δεν μπορεί να διεκδικεί κάποια υπέρμετρη δύναμη πυρός, που δεν μπορεί να υποστηρίξει».

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
WSJ: «Βλέπει» επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή


Προετοιμασίες στις αγορές συναλλάγματος για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και τον καθορισμό της σχέσης της με τα άλλα νομίσματα, "βλέπει" η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα.
WSJ: «Βλέπει» επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η ICAP αποκάλυψε χθες, Κυριακή, ότι δοκιμάζει συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή.

"Οι προετοιμασίες έχουν επικεντρωθεί στον καθορισμό της σχέσης μεταξύ της δραχμής και άλλων νομισμάτων και πως θα διαμορφωθούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες", δήλωσαν στελέχη της εταιρείας που λειτουργεί το μεγαλύτερο σύστημα διατραπεζικών νομισματικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα και η CLS Bank International, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να διακανονίσουν τις συναλλαγές τους σε νομίσματα, πραγματοποιεί τεστ προσομοίωσης για ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ.

ΤΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
FT: «Η Ευρώπη θα καταρρεύσει το πολύ σε δέκα μέρες»


Μετά τα κρας τεστ Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωζώνη ουσιαστικά "σταμάτησε να λειτουργεί" αναφέρει εκτενές άρθρο των Financial Times, ο συντάκτης του οποίου ισχυρίζεται ότι "ο χρόνος τελειώνει. Η Ευρωζώνη έχει το πολύ δέκα ημέρες μέχρι να καταρρεύσει".

Όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου υπάρχουν ακόμη κάποιες λύσεις για να λύσει κάποιος το πρόβλημα, οι επιλογές όμως περιορίζονται σημαντικά. Ουσιαστικά προτείνονται τρεις λύσεις:

1. Η άνευ περιορισμών παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων αλλά και την παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες,

2. Ένα σαφές και οριοθετημένο χρονικά πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγου

3. Η άμεση δημοσιονομική ενοποίηση που εν μέρει θα οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών αλλά θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο.

Ομπάμα: Μείζον θέμα για τις ΗΠΑ η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης

Τη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνδράμουν την Ευρώπη στην επίλυση της κρίσης χρέους υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της ΕΕ στο Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε μείζον ζήτημα για τις ΗΠΑ την ευρωπαϊκή κρίση, προσθέτοντας ότι η επίλυσή της είναι προς το συμφέρον της χώρας του.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ επισήμανε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν οφείλεται μόνο στην κρίση της Ευρωζώνης, τονίζοντας την ανάγκη ανάληψης δράσης από όλες τις χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ υπογράμμισε την ανάγκη να δράσει αποφασιστικά η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. "Η Ευρώπη έχει και τους πόρους και την ικανότητα να αντιμετωπίσει το θέμα και πρέπει να δράσει αποφασιστικά και οριστικά για την επίλυση αυτού του προβλήματος", τόνισε ο Κάρνεϊ σε δηλώσεις του.

Στο Λευκό Οίκο βρέθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον για την ετήσια συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ.

Από την αμερικανική πλευρά μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ και ανώτατοι αξιωματούχοι.

Επιπλέον, στην ατζέντα των συνομιλιών στο Λευκό Οίκο υπήρχαν, πέρα από τα οικονομικά, η Μέση Ανατολή και η υποστήριξη των εκεί δημοκρατικών διαδικασιών, η συνεργασία σε ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και το Ιράν.



 
  Αναγνώσεις: 405

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ