Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Στην Αθήνα έρχεται ο Τσαρλς Νταλάρα για το PSI

Δημοσίευση: 11/01/2012, 09:27:57

Στην Αθήνα αναμένεται να έρθει έως το τέλος της εβδομάδας -το πιθανότερο την Πέμπτη- ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Σε επικοινωνία μέσω e-mail που είχε το in.gr με τον εκπρόσωπο Τύπου του IIF, ο κ. Φρανκ Βογκλ επιβεβαίωσε ότι ο κ. Νταλάρα θα έρθει στην Αθήνα «για να συνεχίσει τις συζητήσεις».

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το σχέδιο για το «κούρεμα» του χρέους, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.

Η τελική συμφωνία εκτιμάται ότι θα κλείσει το αργότερο μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν επανέλαβε την Τρίτη πως «βρισκόμαστε κοντά στην οριστικοποίηση» των διαπραγματεύσεων.

Την εκτίμηση επιβεβαίωσε και πηγή κοντά στη διαδικασία που επικαλείται το Reuters, σύμφωνα με την οποία την Πέμπτη θα υπάρξει οριστική πρόταση. Σύμφωνα με δεύτερη τραπεζική πηγή που επικαλείται το ίδιο πρακτορείο, υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο να περιληφθεί πρόβλεψη που θα αυξάνει το ποσό που θα αποπληρωθεί στους κατόχους ομολόγων σε περίπτωση που η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο στόχο.  

Την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «ικανοποιητικό σημείο». «Το ζητούμενο είναι να έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία θα διατηρήσει το χαρακτήρα που επιδιώχθηκε από τους ηγέτες της Ευρώπης [...] δηλαδή να είναι μια εθελοντική συμφωνία στην οποία θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας και θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αν θέλετε είναι και το πιο σημαντικό», υπογράμμισε.

«Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να μας οδηγήσουν σε μια τεχνική συμφωνία», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι μία «μοναδική ευκαιρία για να ξεφύγει η χώρα μας από τη παγίδα του χρέους».

Στις εκτιμήσεις για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων συνηγορεί η διαφαινόμενη συναίνεση στη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί πως το «κούρεμα» 50% είναι επαρκές, κάτι για το οποίο ωστόσο το ΔΝΤ φαίνεται ότι έχει αμφιβολίες.

Σχετικά με το ενδεχόμενο υπαγωγής των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι ένας από τους όρους των διαβουλεύσεων και υπενθύμισε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει εκδώσει κατά το παρελθόν ομόλογα που διέπονται από το δίκαιο άλλων χωρών (σ.σ. κυρίως το αγγλικό και το ελβετικό).

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία στο επιτόκιο (4%-5%), τη χρονική διάρκεια (20-30 έτη) και το δίκαιο (αγγλικό) στο οποίο θα υπάγονται τα νέα ομόλογα.

IIF: Στο 50% το «κούρεμα»

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του IIF Φρανκ Βογκλ δήλωσε την Δευτέρα ότι η μείωση στην ονομαστική αξία (κεφάλαιο) των ελληνικών ομολόγων θα είναι 50%, αλλά προσέθεσε ότι οι ιδιώτες πιστωτές είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν μεγαλύτερες απώλειες από το 50% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV), δηλαδή με άλλα λόγια να διαπραγματευθούν για μικρότερο επιτόκιο (σ.σ. σε σύγκριση με το 8% που ζητούσαν αρχικά) και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στα νέα ομόλογα.

Ο κ. Βογκλ είπε, στην επικοινωνία που είχε σήμερα με το in.gr, ότι, απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων που του είχαν θέσει δημοσιογράφοι γι' αυτό το θέμα, «είπα ότι οι αναφορές των μίντια ότι υπάρχει συμφωνία για κούρεμα 60% είναι ανακριβείς. Επισήμανα ότι οι συζητήσεις είναι στη βάση της συμφωνίας των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου που περιλαμβάνουν ένα κούρεμα 50%. Προσέθεσα ότι η NPV (καθαρή παρούσα αξία) είναι πιθανό να υπερβεί» αυτό το ποσοστό, σημείωσε.

Η τελική ζημία σε όρους NPV θα προκύψει όταν υπάρξει συμφωνία για το επιτόκιο (κουπόνι) και τη χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων. Όσο μικρότερο είναι το κουπόνι και όσο μεγαλύτερη η περίοδος λήξεως ενός ομολόγου, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημία.

Αν για παράδειγμα υπάρξει συμφωνία για επιτόκιο 4% σε όλα τα νέα ομόλογα και χρονική διάρκεια 30 ετών, η ζημία θα προσεγγίσει και ίσως υπερβεί ακόμα και το 70%.

Σε περίπτωση που το επιτόκιο διαμορφωθεί κοντά στο 5%, τότε η ζημία είναι περίπου 60%, σενάριο που δείχνει αυτή τη στιγμή και το επικρατέστερο.

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η Fitch εκτιμά ότι ακόμα και «κούρεμα» 60% να επιβληθεί στα ομόλογα (συνολικού ύψους 206 δισ. ευρώ), αυτό δεν θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του χρέους.

Την Τρίτη, ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου Fitch και επικεφαλής του ομίλου για τις αξιολογήσεις κρατών, Ντέιβιντ Ράιλι, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα μπορεί να βυθίσει την Ευρώπη σε χειρότερη κρίση, ενώ επισήμανε ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι μία «πιθανή επιλογή», αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα είναι μέλος της Ευρωζώνης σε έναν χρόνο από σήμερα.

Τα hedge fund οι «δύσκολοι» της διαπραγμάτευσης

Ενώ και η Κομισιόν επιβεβαιώνει πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, δεν έχουν εκλείψει οι πληροφορίες στον διεθνή Τύπο πως τα hedge fund είναι μάλλον οι πιο «απρόθυμοι» πιστωτές για υπαγωγή στο «κούρεμα».

Το Reuters επανέφερε το θέμα στη την Τρίτη, επικαλούμενο το στέλεχος της επενδυτικής Exotix Γκάμπριελ Στερν: Το σκεπτικό των hedge fund πίσω από την άρνησή τους να συμμετάσχουν «είναι απλά πως η Ελλάδα "θα αναγκαστεί να με αποπληρώσει", καθώς η Αθήνα θα θελήσει να αποφύγει μία ευρύτερη χρεοκοπία και έτσι εάν καταφέρει να αναδιαρθρώσει το 80% του χρέους της, θα αποπληρώσει τους υπόλοιπους» ανέφερε το στέλεχος στο πρακτορείο.

Τα hedge fund, αναφέρει το πρακτορείο, αντιστέκονται στη συμμετοχή είτε προτιμώντας τη χρεοκοπία -και άρα την ενεργοποίηση των ελληνικών CDS που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους- είτε ελπίζοντας πως θα αποπληρωθεί η συνολική «ακούρευτη» αξία των ομολόγων και τα κουπόνια τους εάν συμφωνήσουν αρκετοί άλλοι στο PSI.

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος βρίσκονται, φυσικά, τα ελληνικά ομόλογα λήξης 20ής Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, το πραγματικό μέγεθος του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια των hedge fund είναι άγνωστο -κάτι παραπάνω από το 20% των κατόχων ελληνικού χρέους βρίσκεται σε αδιευκρίνιστης προέλευσης κατόχους, και εκτιμάται πως το τα hedge fund αντιστοιχούν περίπου στο μισό αυτού του ποσοστού.

 



 
  Αναγνώσεις: 382

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ