Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Τριγμοί σε Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ από τη "βόμβα" Πεπόνη

Δημοσίευση: 21/01/2012, 08:47:45

Συνθήκες κρίσης στην κυβέρνηση Παπαδήμου στην τελική ευθεία του PSI και ενδεχομένως περιπλοκές στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η κίνηση Πεπόνη να διαβιβάσει στη βουλή την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ με σκοπό να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η νέα υπόθεση προκαλεί μία ακόμη σοβαρή κρίση στη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου και μάλιστα στην πιο λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα» και για τη νέα δανειακή σύμβαση ενώ είναι πολύ πιθανό να περιπλέξει τα πράγματα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενόψει των διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας αφού ήδη σε ανύποπτο χρόνο ο Ε. Βενιζέλος έχει αφήσει να εννοηθεί πως είχε διαφορετική άποψη για τους χειρισμούς που έγιναν στον τομέα της οικονομίας τον πρώτο διάστημα της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Η κίνηση Πεπόνη εκδηλώθηκε παράλληλα με τις δηλώσεις Σημίτη και Προβόπουλου για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει να υπογράψει το μνημόνιο και να ακολουθήσει την οικονομική πολιτική των δυο τελευταίων ετών.

Ταυτόχρονα όμως αναμένεται ότι θα επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή στον τομέα της οικονομίας και ειδικότερα τη διαχείριση του ελλείμματος όταν η κρίση άρχισε να «ακουμπά» και την Ελλάδα.

Οργή στην Ιπποκράτους

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάνου Μπεγλίτη ο οποίος μίλησε για «αφέλεια του κ. Πεπόνη» συνδέοντας την υπόθεση με τις προηγούμενες καταγγελίες των δυο οικονομικών Εισαγγελέων που όπως λέει αποδείχθηκαν "άνθρακας ο θησαυρός":

«Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει, άμεσα, σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες, ενέργειές της. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Παραιτήσεις ζητά η ΝΔ

Στοχεύοντας προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Φίλιππο Σαχινίδη τους οποίους όμως δεν κατονόμασαν, συνεργάτες του κ. Σαμαρά ζήτησαν τις παραιτήσεις όλων όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση δηλαδή των υπουργών που χειρίστηκαν τα δημοσιονομικά την κρίσιμη περίοδο αμέσως μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009.

Ο στενός πυρήνας του επιτελείου του κ. Σαμαρά μάλιστα σημείωνε ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει ούτως ή άλλως μιλήσει για τη μόνη εξεταστική επιτροπή που θα προτείνει το κόμμα του μετά τις εκλογές και εφόσον πάρει την εξουσία και θα αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης είχε τονίσει ότι η αποστολή της δικογραφίας εγείρει δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα, καταλυτικής σημασίας για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα: το πρώτο αφορά την ουσία της διερευνούμενης υπόθεσης και το δεύτερο αφορά τις καταγγελίες των εισαγγελέων για παρεμβάσεις στο έργο τους.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Ποινικοποιούν την αλήθεια

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε: «Η σημερινή ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά. Στην πράξη, αμφισβητούν τα επικυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Και αυτό γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.

Θυμίζω ότι ήμουν ο υπουργός Οικονομικών που έλαβε την πρωτοβουλία για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ώστε να πάψουν να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν σε προηγούμενες περιόδους την Ελλάδα και τους Ελληνες. Αυτή την ανεξαρτησία σεβάστηκα μέχρι κεραίας. Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια για την πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το 2009».

ΕΛΣΤΑΤ: Δεν «κατασκευάζονται» τα στοιχεία

«Η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι κατά τον ιδρυτικό της νόμο ανεξάρτητη και κατά συνέπεια ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές. Τα στατιστικά στοιχεία καταρτίζονται επί τη βάσει των κανόνων ορθής πρακτικής και των κανονισμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι ως εκ τούτου σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν "κατασκευάζονται" για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συμφέρον. Η ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή τηρεί απαρασάλευτα την εκ του νόμου υποχρέωσή της να παράγει αξιόπιστα και αδιάβλητα στατιστικά στοιχεία. Η άνευ επιφυλάξεων έγκριση των εν λόγω στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αποδεικνύει το αδιάβλητό τους» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ που σύμφωνα με τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Ζωής Γεωργαντά το Νοέμβριο του 2010 προχώρησε σε αναθεώρηση του ελλείμματος στο 15,4% από 12 έως 13% που ήταν με στόχο να ληφθούν επιπλέον δυσμενέστερα οικονομικά μέτρα.

Η κ. Γεωργαντά υποστηρίζει ότι η διόγκωση έγινε με την ταξινόμηση στη Γενική Κυβέρνηση των ΔΕΚΟ, χωρίς, όπως λέει, να έχουν προηγηθεί, όπως εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, στατιστικές μετρήσεις.

Στο διαβιβαστικό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Πεπόνης αναφέρει ότι «από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες και έγγραφα) και ιδίως από μαρτυρικές καταθέσεις, προέκυψαν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην κυβέρνηση της Ελλάδας».

Ο κ. Πεπόνης υποστηρίζει ότι σε πολλές από τις καταθέσεις που έλαβε «ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009 αφενός και ύπαρξη συναφώς και αφετέρου ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και των τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών».

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της έρευνας, ο κ. Πεπόνης είχε αποστείλει κλήση με την ιδιότητα του υπόπτου στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, από τον οποίο ωστόσο δεν έλαβε ανωμοτί κατάθεση.



 
  Αναγνώσεις: 430

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ