Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



«Διώξτε αμέσως άλλους 15.000»

Δημοσίευση: 06/02/2012, 09:43:23

Απολύσεις-εξπρές και λουκέτο σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποτελούν τις δύο βασικές απαιτήσεις της τρόικας, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι συμβασιούχοι, ιδίως όσοι υπηρετούν σε δήμους και στην εκπαίδευση, με κυρίαρχη κατεύθυνση τον δραστικό περιορισμό του αριθμού τους.
«Πιέζουν συνεχώς για απολύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες η τρόικα επιδιώκει άμεσα να καλυφθεί τουλάχιστον ο αριθμός των 30.000 αποχωρήσεων, για τον οποίο είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση μέσω της εφεδρείας. Δεδομένου πως με το μέτρο της εφεδρείας απομακρύνθηκαν περίπου 10.000 υπάλληλοι από τον στενό δημόσιο τομέα και άλλοι 5.000 από τον ευρύτερο, υπάρχει εκκρεμότητα για την απόλυση άλλων 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά επικέντρωσε στην ανάγκη να προηγηθεί αξιολόγηση του προσωπικού και στη συνέχεια να επιλεγούν οι υπάλληλοι που δεν κρίνονται αποδοτικοί και αναγκαίοι για το Δημόσιο, διαδικασία για την οποία απαιτείται όμως χρόνος για να σχεδιαστεί.
Οι αξιωματούχοι της τρόικας δεν εμφανίστηκαν ωστόσο διατεθειμένοι να δώσουν μεγάλη πίστωση χρόνου και απάντησαν πως εναπόκειται πλέον στην κυβέρνηση αν θα θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία ώστε να γίνουν οι απολύσεις ύστερα από αξιολόγηση μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, ή θα υποχρεωθεί τελικά να καταφύγει σε άλλους - οριζόντιας λογικής - τρόπους για να ανταποκριθεί.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως έως τον Μάρτιο πρέπει να έχουν καθοριστεί τόσο οι υπηρεσιακές μονάδες των υπουργείων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν - πρόκειται για το 30% του συνόλου των κρατικών δομών, σύμφωνα και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα - όσο και τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων.

Νέο μαχαίρι και στους συμβασιούχους ζητά πάντως να μπει η τρόικα. Ειδικότερα, φέρεται να ζήτησε περικοπή στους 22.500 συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, αλλά και περιορισμό στο ένα τρίτο των 18.000 συμβασιούχων οι οποίοι απασχολούνται στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.
Ανατροπές έρχονται και για το μόνιμο προσωπικό των δήμων. Σε ένα μοντέλο εφεδρείας για το πλεονάζον προσωπικό των δήμων είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος. Σύμφωνα με την πρότασή του, θα επιλέγονται με συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια που θα καθοριστούν σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ οι πλεονάζοντες δημοτικοί υπάλληλοι. Στη συνέχεια, θα διαμορφώνεται δεξαμενή εφεδρείας και από αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να αντλούν προσωπικό οι δήμοι που εμφανίζουν ελλείψεις, ενώ οι υπάλληλοι θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Αμεσα απαιτεί η τρόικα να προχωρήσει η κυβέρνηση και σε επανεξέταση των 1.500 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς πρέπει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους να έχουν επιλεγεί 100 φορείς οι οποίοι θα ενταχθούν στο πρώτο κύμα συγχωνεύσεων ή καταργήσεων. Το προσωπικό των φορέων αυτών θα έλθει αντιμέτωπο με την απόλυση, καθώς δεν θα προβλεφθεί μετάταξη ή εφεδρεία.



 
  Αναγνώσεις: 439

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ