Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



H Ινδία ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων

Δημοσίευση: 19/03/2012, 08:11:22

ΗΠΑ και Ρωσία οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς
Το 10% των όπλων που πωλήθηκαν παγκόσμια από το 2007-2011εισήγαγε η Ινδία, με κύριους προμηθευτές, εκτός από τη Ρωσία -από την οποία προήλθε το 80% των όπλων- τη Βρετανία και το Ισραήλ.

Οι υπόλοιποι τέσσερις μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων την ίδια περίοδο εντοπίζονται επίσης στην Ασία: ήταν η Νότια Κορέα (6%), το Πακιστάν και η Κίνα (5%) και η Σιγκαπούρη (4%).

Σύμφωνα με Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων είναι η Ρωσία και οι ΗΠΑ, με αύξηση των πωλήσεων, την τελευταία πενταετία, να αυξάνεται κατά 24%.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν το 30% των πωλήσεων όπλων παγκοσμίως την περίοδο 2007-2011, διαθέτοντας οπλικά συστήματα σε πάνω από 80 χώρες. Η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν οι τρεις μεγαλύτεροι αγοραστές αμερικάνικων όπλων, σύμφωνα με την ενημερωμένη Βάση Δεδομένων για τις Πωλήσεις Όπλων του SIPRI.

Τα αεροσκάφη έφθασαν το 63% του όγκου των εξαγωγών όπλων των ΗΠΑ την περίοδο αυτή. Το 2011, η Σαουδική Αραβία συνήψε με την Ουάσινγκτον μια συμφωνία για την αγορά 154 μαχητικών F-15SA, το μεγαλύτερο συμβόλαιο των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με το SIPRI.

Το ποσοστό της Ρωσίας στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων ανήλθε στο 24% και ήταν η κύρια προμηθεύτρια της Κίνας, που επίσης αύξησε τις εξαγωγές της.

Η Κίνα είχε καταγράψει επιτυχίες ως εξαγωγέας και την δεκαετία του 1980, όμως διαθέτοντας πολύ λιγότερο προηγμένο εξοπλισμό. Μένει να φανεί εάν η Κίνα θα είναι σε θέση να βρει άλλους πελάτες για να «καλύψει το κενό» όταν ο τρέχων κύκλος αγορών του Πακιστάν ολοκληρωθεί, επισήμανε.

Στις δυνητικές εξαγωγικές αγορές για την Κίνα συμπεριλαμβάνονται η Αφρική και Μέση Ανατολή. Όμως, καθώς η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι ήδη παρούσες εκεί, ο ανταγωνισμός πιθανότατα θα είναι «έντονος», επισήμανε ο Μπρόμλεϊ.

Η Γερμανία βρέθηκε στην τρίτη θέση στις εξαγωγές όπλων παγκοσμίως, με το 9% του συνόλου. Οι κύριοι πελάτες της ήταν η Ελλάδα, η Νότια Κορέα και η Νότια Αφρική. Στα είδη που εξήχθησαν περιλαμβάνονται υποβρύχια και φρεγάτες.

Η Γαλλία βρέθηκε στην τέταρτη θέση στις εξαγωγές, με ποσοστό 8% σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Βρετανία ανήλθε στην πέμπτη θέση, με ποσοστό 4% και πωλήσεις του μαχητικού Eurofighter Typhoon στη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων.

Η Συρία αύξησε κατά 580% τις εισαγωγές όπλων σε όγκο από την 5ετία 2002-2006 στην περίοδο 2007-2001, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Χιλή και Βενεζουέλα είχαν μαζί το 61% των εισαγωγών όπλων στη Λατινική Αμερική, ωστόσο η Βραζιλία προβλέπεται να γίνει πολύ πιο σημαντική τα επόμενα χρόνια. Η Βενεζουέλα ανέβηκε από την 46η στην 15η θέση στις εισαγωγές όπλων, με αύξηση 555%, σύμφωνα με το SIPRI.
 



 
  Αναγνώσεις: 431

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ