Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Τσίπρας: Για μας έχει σημασία η διαβούλευση με την κοινωνία

Δημοσίευση: 09/05/2012, 15:09:27

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πώς θα πρέπει να διακυβερνηθεί η χώρα καθώς και το πρόγραμμα των πέντε σημείων που έχει υποβάλλει προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση αριστεράς, επεσήμανε στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων της χώρας που αποδέχθηκαν την πράταση να συνατηθούν μαζί του, ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του απευθύνθηκε και στους πολιτικούς αρχηγούς, λέγοντας πως «αν θέλουν κυβέρνηση ομηρίας, ας το ξεχάσουν». Στο μεταξύ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ και ΚΕΔΕ δεν παραβρέθηκαν στη συνάντηση, υπογραμμίζοντας ότι δεν εμπλέκονται στις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες και τις θεσμικές συναντήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης.Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εκπροσώπους των εμπόρων, των ιδιωτικών υπαλλήλων, των τραπεζοϋπαλλήλων και άλλων φορέων που παραβρέθηκαν στη συνάντηση ότι:

«Εμείς θέλουμε κυβέρνηση αριστεράς που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνίας. Αυτοί θέλουν μια κυβέρνηση μνημονίου. Εμείς λέμε να μην γίνουν οι 150.000 απολύσεις. Αυτοί επιμένουν. Εμείς λέμε να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Αυτοί επιμένουν. Εμείς λέμε να μην καταρρεύσει η αυτοδιοίκηση. Αυτοί επιμένουν. Αυτό το πρόγραμμα έχουν. Αυτό δεν είναι πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας και της κοινωνίας».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Μας ενδιαφέρει απολύτως η διακυβέρνηση του τόπου, αλλά πρωτίστως το περιεχόμενό της. Δεν ζητάμε από κανέναν να κάνει δηλώσεις μετάνοιας, ζητάμε να σταματήσουν τα παιχνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού, ζητάμε δηλώσεις ειλικρίνειας».
Απευθυνόμενος στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, είπε ότι «αν αποδέχονται τις προτάσεις μας ως βάση διαλόγου, αν μας διαβεβαιώσουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους προς τις κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ, τότε ενδεχομένως να έχει νόημα η συζήτηση. Αν όμως επιδιώκουν να μας οδηγήσουν σε κυβέρνηση ομηρίας στις δικές τους δεσμεύσεις, αυτό να το ξεχάσουν».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πέντε άξονες - ελάχιστους τους χαρακτήρισε - που θα μπορούσε να υπάρξει συζήτηση:

•Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του Μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.
•Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.
•Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
•Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα, ώστε να γίνει μοχλός ανάπτυξης, και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της BlackRock.
•Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέος και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ο κ. Τσίπρας θα αποστείλει επιστολή προς τους Μπαρόζο-Βαν Ρομπάι και Ντράγκι σύμφωνα με την οποία θα ζητήσει την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία.

Για κίνημα «δεν κυβερνώ - δεν κυβερνώ» μιλούν οι έμποροι
«Τα πολιτικά κόμματα στη χώρα μας τελικά δεν συνεργάζονται, δεν συναινούν, δεν συμμετέχουν, δεν αποδέχονται, δεν συζητούν, δεν προτείνουν, δεν επιλέγουν, δεν αποφασίζουν, δεν συγκυβερνούν, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, μετά τη συνάντηση με των φορέων με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

«Η επόμενη μέρα των εκλογών μπορεί να πάγωσε την αγορά, αλλά δεν πάγωσε τις δανειακές δεσμεύσεις της χώρας μας, ούτε τις φορολογικές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεών μας. Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι μικρομεσαίοι της αγοράς αγωνιούμε πολύ σοβαρά για τις εξελίξεις και για τον κίνδυνο κενού εξουσίας, αφού ο χρόνος αντοχής που μας έχει απομείνει είναι πλέον ελάχιστος.

Οπως όλα δείχνουν στο κίνημα των πολιτών «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω», θα προστεθεί το κίνημα των πολιτικών «δεν κυβερνώ-δεν κυβερνώ», που θα μας οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη δήλωση του κ. Κορκίδη κάντε κλικ εδώ

Ποιοί φορείς δεν πήγαν στη συνάντηση
Υπενθυμίζεται ότι αρνητικά απάντησαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ και ΚΕΔΕ στην πρόσκληση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για συνάντηση μαζί τους, προκειμένου να συζητηθούν οι προγραμματικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι δεν εμπλέκονται στις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες και τις θεσμικές συναντήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Οι συγκεκριμένοι φορείς ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους ότι όταν σχηματίστει η νέα κυβέρνηση, θα προσέλθουν σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της, προκειμένου να θέσουν τα προβλήματα του κλάδου που εκπροσωπούν καθώς και για τα γενικότερα τα προβλήματα της χώρας και της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

Αλλωστε όπως επεσήμαναν, είχαν συναντηθεί προεκλογικά με τα πολιτικά κόμματα, στα οποία και κατέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προτάσεις τους για την επίλυσή τους.
 



 
  Αναγνώσεις: 411

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ