Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Απελευθερώνουν 800 κιλά CO2 στον βυθό

Δημοσίευση: 17/05/2012, 08:13:53

Τις επιπτώσεις ενδεχόμενης διαρροής από υποθαλάσσια αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα θα μελετήσουν επιστήμονες από τι Θαλάσσιο Ινστιτούτο της Σκωτίας.

Το πείραμα θα διεξαχθεί στον κόλπο Ardmucknish κοντά στο Ομπάν και θα διαρκέσει ένα μήνα.

Στο πλαίσιο του πειράματος οι επιστήμονες θα απελευθερώσουν φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα από έναν αγωγό θαμμένο στον βυθό και θα μελετήσουν τις επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή.

Η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα από ρυπογόνες μονάδες στον βυθό προκρίνεται ως μια από τις πλέον αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ερευνητές εξετάζουν τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα στον βυθό της θάλασσας σε περίπτωση ατυχήματος.

«Θέλουμε να μελετήσουμε τι θα συμβεί αν σημειωθεί διαρροή σε μια μονάδα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα», δήλωσε ο Henrik Stahl, επικεφαλής της έρευνας.

«Θα μελετήσουμε πώς κάτι τέτοιο θα επηρεάσει το οικοσύστημα, τα ζώα και τα μικρόβια που ζουν στα ιζήματα του βυθού και πώς το διοξείδιο του άνθρακα θα μετασχηματιστεί καθώς διέρχεται στα ανώτερα στρώματα των ιζημάτων», προσέθεσε.

Στο πλαίσιο του πειράματος οι επιστήμονες θα απελευθερώνουν κάθε μέρα από έναν αγωγό στον βυθό 80 με 800 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

Εκτιμούν ότι η απελευθέρωση co2 θα αλλάξει την οξύτητα του θαλασσινού νερού στην περιοχή με το pH να πέφτει από 8,2 στο 6,5.

Έρευνες σε περιοχές όπου το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται φυσιολογικά μέσω φυσαλίδων στον ωκεανό από ρήγματα σε υποθαλάσσια ηφαίστεια έχουν δείξει ότι έπειτα από μεγάλα χρονικά διαστήματα αλλάζει το οικοσύστημα.

Τα κοχύλια και τα κοράλλια δεν μπορούν να αναπτύξουν κέλυφος, ενώ τα θαλάσσια λιβάδια επεκτείνονται.



 
  Αναγνώσεις: 429

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ