Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Συναυλία Πάρι Τσενίκογλου

Δημοσίευση: 31/08/2012, 09:15:06

Στα πλαίσια του εορτασμού των "100 χρόνων ελεύθερη Κατερίνη" ο Δήμος Κατερίνης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Παιδείας - Πρόνοιας - Πολιτισμού και Αθλητισμού φιλοξενούν τον πιανίστα Πάρι Τσενίκογλου, o οποίος θα ερμηνεύσει δύο κονσέρτα του Μπαχ σε φα ελάσσονα και ρε ελάσσονα.

Ο Πάρις Τσενίκογλου γεννήθηκε το 1989 στη Θεσσαλονίκη. Παρότι ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία οχτώ ετών, παρουσίασε μόλις τρία χρόνια αργότερα το κοντσέρτο σε ρε ελάσσονα και τις Παραλλαγές Goldberg του J.S. Bach.

Σε ηλικία 15 ετών και μετά τις διπλωματικές του εξετάσεις στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης ο καθηγητής του, Γιάννης Αδαμίδης, τον έστειλε στο Μόναχο, όπου σπούδασε στην τάξη του Prof. Franz Massinger (†) στη Hochschule fer Musik und Theater Munchen.

Τον περασμένο Ιούνιο πήρε το δίπλωμά του ως μαθητής του Prof. Thomas B?ckheler και θα συνεχίσει για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ στην τάξη του Prof. Jacques Rouvier.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έδωσε ήδη πολυάριθμα κοντσέρτα με σημαντικά έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου. Στο Bαυαρικό Pαδιόφωνο πραγματοποίησε την πρώτη του ηχογράφηση με έργα Chopin και Bach. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συμπράξει ως σολίστ με ορχήστρες σε Ελλάδα, Σερβία, Γερμανία και Αυστρία.

Σημαντικές διακρίσεις και βραβεία (μεταξύ άλλων 1ο Βραβείο Steinway 2008) συνοδεύουν τη σταδιοδρομία του. Από το 2008 σπουδάζει με υποτροφία του Ιδρύματος Σπουδών του Γερμανικού Έθνους, την οποία απέσπασε κατόπιν διαγωνισμού.

Στο πλαίσιο παρουσίασης όλων των κοντσέρτων για πιάνο του W.A. Mozart συνεργάστηκε ως σολίστ με τη Συμφωνική ορχήστρα του Μονάχου, με την οποία επίσης έπαιξε το κοντσέρτο για πιάνο του Grieg στη Herkulessaal der Residenz και στο Prinzregententheater του Μονάχου καθώς και στο Θέατρο του Pforzheim.

Ο πιανίστας απέσπασε τότε ενθουσιώδη κριτική: "Ο Τσενίκογλου ποιεί μουσική σε κάθε στιγμή, οι ραφιναρισμένες γραμμές, το μαλακό, κρυστάλλινο και πάντα φορμαρισμένο pianissimo του είναι υπέροχα. Χαρακτηρίζεται έτσι ως λυρικός του πιάνου, του οποίου ακόμα το δυνατότερο forte εκφράζεται ηχητικά με κομψή μεστότητα. Αυτό είναι μαγευτικό." (S?ddeutsche Zeitung, 24.02.2010).

Όταν έπαιξε το Καρναβάλι του Schumann στο Φεστιβάλ πιάνου του Μονάχου, ο Tύπος έγραψε για αυτόν: "... το παίξιμό του έχει χρωματισμούς που μαγεύουν. Στο Καρναβάλι του Schumann κάθε νότα μετατρέπεται σε ένα εκλεπτυσμένο ακουστικό θαύμα.

Αυτό δεν είναι ένας βιρτουόζικος θόρυβος, αυτό είναι μία υπέροχη βύθιση στη μουσική. Έτσι ο 17χρονος καταφέρνει αυτό που ελάχιστοι πιανίστες κατορθώνουν: η εκτέλεσή του γίνεται έργο τέχνης" (Suddeutsche Zeitung 05.02.2007).

Σε ρεπορτάζ της Suddeutsche Zeitung χαρακτηρίστηκε ως "μία αξιοθαύμαστη ανακάλυψη" (18.02.2008).

Για το τελευταίο του ρεσιτάλ στο Μόναχο η S?ddeutsche Zeitung έγραψε: "... ο Πάρις Τσενίκογλου είναι ένας ξεχωριστός πιανίστας" (13.03.2012).

Τον περασμένο Ιούλιο ηχογράφησε τα 24 Πρελούδια του Chopin και τις Images του Debussy στο Βαυαρικό Ραδιόφωνο για το πρώτο του CD, το οποίο θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2013 από την Οehms Classics.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα δύο βυζαντινά σκίτσα του Σόλωνα Μιχαηλίδη για ορχήστρα εγχόρδων και τη Λειτουργία για δύο γυναικείες φωνές και ορχήστρα εγχόρδων.

Συμμετέχουν η Χορωδία Soli Deo Gloria και η Ορχήστρα Εγχόρδων Κατερίνης την οποία διευθύνει ο μουσικός κ. Γιάννης Αδαμίδης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.

 


 



 
  Αναγνώσεις: 599

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ