Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΈντεκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η Νέα Υόρκη ζυγίζει το βάρος της Ιστορίας

Δημοσίευση: 11/09/2012, 11:32:59

Τη χρυσή τομή μεταξύ της μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου και το πέρασμα στην «επόμενη σελίδα» αναζητά η Νέα Υόρκη έντεκα χρόνια μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους: Μετά τις πάνδημες και πλήρους επισημότητας περυσινές εκδηλώσεις για τη δεκαετή επέτειο της επίθεσης, σχεδόν κάθε τελετή -ακόμη και στο σημείο των επιθέσεων- θα είναι φέτος μικρότερης κλίμακας.

Όσο περνούν τα χρόνια, τα στοιχεία των τελετών μνήμης για τις επιθέσεις γίνονται όλο και πιο οικεία ενώ, παράλληλα, οι τοπικές κοινότητες αρχίζουν να ρίχνουν τους τόνους -εξαιτίας, όπως γράφουν οι New York Times, της όλο και πιο διαδεδόμενης αίσθησης ότι έχει φτάσει η ώρα το πένθος να γίνει μνήμη.
Firemen work around the World Trade Center after both towers collapsed in New York, in this September 11, 2001 file photograph. Eleven years after the Sept. 11, 2001, attacks, New Yorkers will mark the anniversary on Tuesday against a backdrop of... Προηγούμενες φωτογραφίεςΕπόμενες φωτογραφίες6 φωτογραφίες Στο Νιου Τζέρσεϊ, την πολιτεία που έχασε 700 κατοίκους στις επιθέσεις, τουλάχιστον δύο κοινότητες αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε δημόσιες τελετές για την 11η Σεπτεμβρίου. Στο Μοντκλαίρ, για παράδειγμα, αντί της εκδήλωσης στην κεντρική πλατεία θα πραγματοποιηθεί κλειστή τελετή στο δημαρχείο, όπου θα αναγνωστούν τα ονόματα των εννέα θυμάτων που έμεναν στην πόλη.

Ενδεικτικός της φετινής «σεμνότητας» στις τελετές είναι ο κεντρικός καθεδρικός στην Ουάσινγκτον: Τα προηγούμενη χρόνια, γίνονταν επιμνημόσυνες τελετές στις οποίες έχουν παραστεί ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Δαλάι Λάμα και ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τουτού. Φέτος, ο καθεδρικός προσφέρει μόνο προσευχές για τα θύματα κατά τη διάρκεια των καθημερινών τελετών.

Η επέτειος επαναφέρει επίσης τη συζήτηση γύρω από το οικονομικό κόστος του μνημείου και του μουσείου για τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη. Η λειτουργία τους κοστίζει 60 εκατ. δολάρια το χρόνο (πλέον των 700 εκατ. δολ. για την κατασκευή τους) και, όπως σημείωσε σε ειδικό θέμα του την Κυριακή το Associated Press, το κόστος για την ασφάλεια και τη φύλαξη φτάνει τα 12 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, και η φετινή 11η Σεπτεμβρίου διατηρεί τον πένθιμο τόνο της για όλους τους Αμερικανούς. Οι τέσσερις επιθέσεις είχαν κοστίσει τη ζωή σε 2.996 άτομα, έγιναν πληγή στο σώμα της αμερικανικής μεγαλούπολης και ξεκίνησαν, εκτός από τις δύο εκστρατείες σε Αφγανιστάν και Ιράκ, μία νέα εποχή στην οποία κεντρικός εχθρός ήταν τα παγκόσμια δίκτυα τρομοκρατίας. 
  Αναγνώσεις: 204

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2020 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ