Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΣυγκεντρωση κτηνοτρόφων έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Δημοσίευση: 13/09/2012, 09:56:24

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να πραγματοποιήσουν, στις 11:00 την Πέμπτη ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και φορείς του κλάδου, με βασικά αιτήματα τη χρηματοδότηση για αγορά ζωοτροφών, καθώς και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων τους.

Η οικονομική κατάσταση στην κτηνοτροφία, εμφανίζεται να έχει περιέλθει σε οριακό σημείο, εξαιτίας και των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στον τομέα των ζωοτροφών διεθνώς. Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έχουν περιορίσει την παραγωγή και τα αποθέμετα σιτηρών για ζωοτροφές (αραβόσιτος), γεγονός που έχει με τη σειρά του οδηγήσει σε εκρηκτική άνοδο των τιμών, που δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη χώρα μας. 

Ενδεικτικό είναι πως στις ΗΠΑ, που κατέχει τα πρωτεία στις εξαγωγές αραβοσίτου, η τιμή του προιόντος διαμορφώθηκε τον Αύγουστο σε 302 δολ/τόνο, έναντι 230 δολ/τόνο το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, η τιμή του αραβοσίτου κυμαίνεται στα 26 λεπτά το κιλό από 17-19 λεπτά πέρυσι, ενώ αντίστοιχη είναι και η πορεία στην τιμή του κριθαριού, που έχει φτάσει τα 30 λεπτά το κιλό, από 18 λεπτά πέρυσι.

Το ζήτημα της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η κτηνοτροφία και ιδιαίτερως οι Έλληνες κτηνοτρόφοι στην προσπάθειά εξασφάλισης φθηνών ζωοοτροφών,  ετέθη, όπως είναι γνωστό, στο πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας κι Αλιείας, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος μάλιστα πρότεινε και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων.

Η θέση του υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου κι άλλους ομολόγους του, ωστόσο οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στην τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου. 

Πάντως, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχει καταστεί δυνατή ήδη η χορήγηση «ενέσεων ρευστότητας» στους κτηνοτρόφους, με την καταβολή ολόκληρης της Εξισωτικής Αποζημίωσης και του Ποιοτικού Παρακρατήματος, αλλά και με  την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης εντός του Οκτωβρίου και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.

  
  Αναγνώσεις: 249

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2020 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ