Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΑλλάζει το κλίμα για την χώρα μας Παράταση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για την επιμήκυνση

Δημοσίευση: 15/09/2012, 07:33:00

Με την αίσθηση πως το κλίμα απέναντι στην χώρα μας δείχνει να αλλάζει, να βελτιώνεται, τουλάχιστον στις συναντήσεις των Ευρωπαίων πολιτικών ταγών, επιστρέφει η ελληνική «αποστολή» από το Eurogroup της Λευκωσίας.

Και με μια πρώτη απάντηση ως προς το χρονικό όριο των … απαντήσεων στις ελληνικές επιδιώξεις, αφού ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπήρξε σαφής: «Καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί για την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι τις 15 Οκτωβρίου».

Στην άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στην οποία μετείχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, υπήρξε σύγκλιση απόψεων ως προς τη διαχείριση των ελληνικών … επιδιώξεων, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει πως όχι μόνο το κλίμα για την Ελλάδα έχει αρχίσει και αλλάζει, αλλά και πως οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς – με την πολύ σοβαρή υποσημείωση πως η κυβέρνηση δείχνει σημάδια γραφής θετικά και πρόοδο στις δεσμεύσεις της – έχουν βάση.

Στη συνεδρίαση, όπου επισήμως η ατζέντα περιελάμβανε κυρίως την Ισπανία και την Κύπρο - λόγω ακριβώς των δρομολογούμενων νέων μνημονίων - το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε σε όλη του την έκταση. Και αποφασίστηκε πως οι τελικές (;) αποφάσεις θα ληφθούν στην ερχόμενη συνάντηση του Eurogroup, τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, όσο και η κυρία Λαγκάρντ, κάλεσαν την Ελλάδα και την Τρόικα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να λάβουν «αποφασιστική δράση στις επόμενες εβδομάδες».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Γιούνκερ έκανε σαφές πως ενδεχόμενο Grexit, δεν υπάρχει, λέγοντας χαρακτηριστικά «μπορείτε να αποκλείσετε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στην συνέντευξη τύπου ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην Ελλάδα και έχει ξεκινήσει η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως στους τομείς της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων.

«Πρέπει να γίνει προσπάθεια για επίτευξη σταθερότητας και εξυγίανσης και για μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να φθάσει στον στόχο της μείωσης του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, λέγοντας ότι συνεχίζεται ο απολογισμός των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και γι' αυτό είναι πολύ νωρίς να λεχθεί κατά πόσο ο στόχος θα επιτευχθεί.

Αναφέροντας πως η διαδικασία αναθεώρησης για την πρόοδο της Ελλάδας ξεκίνησε πριν από μια βδομάδα, είπε ότι είναι πρόωρο να γίνει λόγος για χρονοδιαγράμματα κατάληξης των διαπραγματεύσεων.

«Οι στόχοι είναι πολύ ψηλοί, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ο χρόνος είναι ένας από αυτούς και πρέπει να ληφθεί υπόψη», προσέθεσε η Λαγκάρντ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε ότι ο Μηχανισμός θα συνεχίζει τα προγράμματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Τζαν Γιάχερ, δεν απέκλεισε ούτε εκείνος το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της οικονομίας της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.

Από τις δηλώσεις αυτές φαίνεται πως η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας είναι πλέον προ των πυλών. Εκτιμάται ότι επίσημα θα αποφασιστεί στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζωνης τον Οκτώβριο. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε η Ελλάδα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι τη σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας. «Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις, όχι τώρα» … 
  Αναγνώσεις: 276

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2020 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ