Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Από το Μάρτιο του 2014 η τραπεζική εποπτεία

Δημοσίευση: 13/12/2012, 10:39:24

Σε συμφωνία σχετικά με το νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών στην ευρωζώνη, που θα είναι σε πλήρη λειτουργία από την 1η Μαρτίου του 2014, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, διάρκειας 14 ωρών.


«Εχουμε φθάσει στο κύριο σημείο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εποπτείας. Αυτό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2014 », ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Οκονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την μαραθώνια συνεδρίαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, που επίσης επιβεβαίωσε τη σχετική συμφωνία για την ολοκληρωμένη εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, στην οποία κατέληξαν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αποφασίστηκε σε αυτή την κοινή προσέγγιση, η ολοκληρωμένη εποπτική αρχή να λειτουργήσει την 1η του Μάρτη του 2014. Θα είναι λειτουργικό από την ημερομηνία αυτή, με κάποια ευελιξία», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.

Στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφασίσει σχετικά με την εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας κατά τη διάρκεια του 2013.

«Σιγά σιγά επιλύουμε την κρίση στην ευρωζώνη. Είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε στον υπόλοιπο κόσμο: Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη», τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Ο μηχανισμός ενιαίας εποπτείας των τραπεζών είναι προϋπόθεση για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών και δημοσίου χρέους.

Ακόμα κι αν ο μηχανισμός ενιαίας εποπτείας τεθεί σε λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2014, η άμεση ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας μπορεί να πραγματοποιηθεί «όταν το αποφασίσουμε εμείς», τόνισε ο Μοσκοβισί.

Οι 27 κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό όσον αφορά τα σημεία που αποτελούσαν εμπόδιο εδώ και πολλούς μήνες, γεγονός που θα τους επιτρέψει να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στις συνομιλίες που πρόκειται τώρα ν΄αρχίσουν με το Ευρωκοινοβούλιο, την προσεχή εβδομάδα.

Μόνο τρεις χώρες της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μηχανισμό: Η Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία.

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν χαιρέτισε «ένα θετικό βήμα για το σύνολο της ΕΕ», τονίζοντας ότι τα συμφέροντα της χώρας του είναι «προστατευμένα».

Η συνάντηση που άρχισε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (1330 GMT) συνεχίστηκε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (0:30 GMT). Η ολομέλεια κάπου εκεί διακόπηκε για αρκετές ώρες, ώστε να γίνουν δυνατές οι διμερείς συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών.
 



 
  Αναγνώσεις: 466

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ