Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Ο ταπεινός κληρικός που λατρεύει το ποδόσφαιρο

Δημοσίευση: 14/03/2013, 10:14:51

Γιος ιταλών μεταναστών, ο Χόρχε Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1937 στο Μπουένος Αϊρες. Η απρόσμενη εκλογή του σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στη χώρα του και όχι αδίκως: ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο ήταν ο μεγάλος χαμένος στη μάχη του 2005 για τον παπικό θρόνο απέναντι στον Γιόζεφ Ράτσινγκερ και ένα από τα τελευταία αουτσάιντερ στη φετινή εκλογή. Οι πιθανότητες που έδιναν τα γραφεία στοιχημάτων να ανεβεί στον παπικό θρόνο ήταν 30 προς 1 και το όνομά του δεν φιγουράρισε ούτε μία φορά ανάμεσα στους «papabili» των αναλυτών του ιταλικού Τύπου. Σε επίπεδο συμβόλων, η εκλογή του σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Καθολική Εκκλησία. Παρότι ιταλικής καταγωγής, ο Χόρχε Μπεργκόλιο είναι ο πρώτος μη ευρωπαίος Ποντίφικας στην ιστορία της Αγίας Εδρας. Το προφίλ του στην πατρίδα του είναι αυτό ενός ταπεινού υπηρέτη του Θεού, ο οποίος νοιάζεται και φροντίζει τους φτωχούς. Ως Αρχιεπίσκοπος στο Μπουένος Αϊρες κυκλοφορούσε με το μετρό και το λεωφορείο, δεν είχε ποτέ αυτοκίνητο. Και δεν πέρασε ποτέ το κατώφλι της πολυτελούς κατοικίας του αρχιεπισκόπου καθώς προτίμησε να συνεχίσει να μένει σε ένα ταπεινό διαμέρισμα. Οταν εξελέγη καρδινάλιος έπεισε εκατοντάδες συμπατριώτες του να μην ταξιδέψουν στη Ρώμη για να γιορτάσουν την εκλογή του, αλλά να δώσουν στους φτωχούς τα χρήματα που θα ξόδευαν για τα εισιτήρια. Το φιλολαϊκό προφίλ του ενισχύθηκε το 2009 όταν επέκρινε δημοσίως την κυβέρνηση του Ερνέστο Κίρσνερ, πρώην προέδρου και συζύγου της σημερινής Προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, επειδή δεν έκανε τίποτε για να σταματήσει την επίταση των ανισοτήτων στη χώρα. Σύμφωνα με τα λόγια  του, η απραξία της κυβέρνησης «ήταν ανήθικη, παράνομη και άδικη». «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παραβιάζονται μόνο από την τρομοκρατία, την καταστολή ή τις δολοφονίες, αλλά και από τις άδικες οικονομικές δομές που προκαλούν μεγάλες ανισότητες», είχε δηλώσει τότε.


ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ. Λέγεται ότι νέος Πάπας αποφεύγει τις επαφές με τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους. Είναι ωστόσο φανατικός αναγνώστης του Τύπου. Στη λογοτεχνία προτιμά τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες και τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ενώ ως γνήσιος Αργεντινός έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο ποδόσφαιρο. Η αγαπημένη του ομάδα είναι η Σαν Λορέντσο από το Μπουένος Αϊρες που δεν συγκρίνεται σε επιδόσεις με τα μεγαθήρια της πρωτεύουσας, την Μπόκα Τζούνιορς και τη Ρίβερ Πλέιτ. Πάντως το ποδόσφαιρο δεν τον απέσπασε ποτέ από την ακαδημαϊκή μόρφωση. Ο Χόρχε Μπεργκόλιο σπούδασε χημικός μηχανικός προτού στραφεί στη θεολογία και στη φιλοσοφία και δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία στη χώρα του προτού χειροτονηθεί ιερέας.


Η ΧΟΥΝΤΑ. Η μεγαλύτερη σκιά που βαραίνει τη ζωή του Χόρχε Μπεργκόλιο σχετίζεται με τη χούντα του Βιντέλα. Σύμφωνα με το βιβλίο «Η σιωπή», το οποίο υπογράφει ο Οράτσιο Βερμπίτσκι, ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους στην Αργεντινή, ο Μπεργκόλιο είχε αφήσει στο έλεος της χούντας δύο ιησουίτες που είχαν απαχθεί και φυλακιστεί μυστικά από το καθεστώς επειδή είχαν ενοχλήσει με το έργο που προσέφεραν στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Αϊρες. Κατηγορείται επίσης ότι συνεργάστηκε με το καθεστώς Βιντέλα για να εμποδίσουν τα μέλη της Παναμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επισκεφτούν πολιτικούς κρατούμενους. Τα ερωτήματα που αφορούν τη στάση του εκείνη την εποχή πιθανότατα δεν θα απαντηθούν ποτέ. Από ένα ερωτηματικό συνοδεύεται και η ανθεκτικότητά του, δεδομένου ότι η υγεία του θεωρείται εύθραυστη. Φαίνεται πάντως ότι είναι μαχητής: από τα είκοσί του χρόνια ζει με έναν πνεύμονα.



 
  Αναγνώσεις: 493

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ