Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Σόιμπλε: Το "κούρεμα" των κυπριακών καταθέσεων ήταν προσυμφωνημένο

Δημοσίευση: 21/03/2013, 09:00:37


 
Από τις 23 Νοέμβριου του 2012 συζητούνταν με τη Λευκωσία οι αποφάσεις του Eurogroup, επισημαίνει σε έγγραφο που έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους Γερμανούς βουλευτές.

Έγγραφο στους Γερμανούς βουλευτές απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, ενημερώνοντας τους ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από το Eurogroup για την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, αποτελούσαν μέρος των διαπραγματεύσεων με την ίδια τη Λευκωσία και είχαν αρχίσει να συζητούνται με την προηγούμενη κυβέρνηση ήδη από τις 23 Νοέμβριου του 2012.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν τόσο η φορολόγηση καταθέσεων, όσο και η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως η Κύπρος ακολουθεί ένα οικονομικό μοντέλο που δεν είναι καθόλου επιτυχημένο. "Έχει ένα τραπεζικό τομέα με πολύ υψηλά επιτόκια και πολύ λίγες ρυθμίσεις και για αυτό βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας".

"Δεν φταίει κανείς άλλος παρά η ίδια η Κύπρος. Αυτό το οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να επιζήσει", επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, πρέπει να μεταρρυθμιστεί και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουν.

Άσμουσεν: "Μέχρι την Τρίτη να έχει βρεθεί λύση"

Μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ο Γ. Άσμουσεν, μέλος  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έθεσε για πρώτη φορά τα ρεαλιστικά όρια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τρόικας:

"Αν μέχρι την Τρίτη που θα ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο δεν έχει εξευρεθεί μια λύση τότε η ΕΚΤ θα σταματήσει την παροχή ρευστότητας μέσω του προγράμματος ΕLA".

Καύσιμα μόνο με μετρητά

Ο κίνδυνος να "στεγνώσει" η αγορά είναι ορατός, όπως επίσης και η έλλειψη αγαθών πρώτης ανάγκης. Παράλληλα αρχίζουν να τελειώνουν και τα καύσιμα παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων.

"Οι πρατηριούχοι εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να πωλούν τοις μετρητοίς και να αποφεύγουν τις πιστώσεις» σημειώνει ο σύνδεσμος πρατηριούχων που συνιστά ψυχραιμία. Η προσπάθεια των πρατηριούχων «είναι να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιστώσεις, για να μπορούν και οι πρατηριούχοι να διασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας των πρατηρίων".

Δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής ρεύματος

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου διευκρινίζει ότι δόθηκαν οδηγίες σε όλα τα εμπλεκόμενα συνεργεία του Οργανισμού όπως αναστείλουν μέχρι νεωτέρας ειδοποιήσεως το πρόγραμμα διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για μη πληρωμή, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις Τράπεζες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΗΚ, ορισμένες διακοπές που έγιναν το τελευταίο διήμερο δεν αφορούσαν διακοπή για μη πληρωμή "αλλά διακοπή παράνομης και αυθαίρετης σύνδεσης στο δίκτυο της Αρχής η οποία συνιστά ποινικό αδίκημα και για την οποία βέβαια δεν γίνεται η σχετική καταγραφή ενέργειας".

Αποστολή χρημάτων μέσω ταχυδρομείου

Μόνο μέσω ταχυδρομείων μπορεί να γίνει η αποστολή χρημάτων από την Κύπρο σε άλλες χώρες. Γονείς που επιθυμούν να στείλουν εμβάσματα προς τα παιδιά τους που σπουδάζουν στο εξωτερικό σπεύδουν στα καταστήματα καθώς οι τράπεζες όπως είναι γνωστό θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.
 



 
  Αναγνώσεις: 482

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ