Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Πολιτικός σεισμός για τον «Μεγάλο Αδελφό» στο Ιντερνετ

Δημοσίευση: 11/06/2013, 09:54:04

Πολιτικό σεισμό εντός και εκτός ΗΠΑ έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του συστήματος μαζικής παρακολούθησης πολιτών PRISM μέσω εταιρειών-κολοσσών του Διαδικτύου, που έχουν αναπτύξει και χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ ήδη η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας για εγκληματική αμέλεια.


Παρότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας, προσπαθούν να παρουσιάσουν το σύστημα ως εντός των πλαισίων του νόμου και πλήρως αναγκαίο, η διαρροή των πληροφοριών για την ύπαρξή του και του τρόπου λειτουργίας του από τον εργαζόμενο της CIA, τεχνικό Εντουαρντ Σνόουντεν έχει ήδη κάνει αρκετούς βουλευτές και γερουσιαστές να εκφράζουν ανησυχίες για τον τρόπο που εφαρμόζεται η νομοθεσία για τις μυστικές υπηρεσίες (Patriot Act) που είχε περάσει ο Τζορτζ Μπους μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους.

Ο Σνόουντεν, που διέρρευσε τις πληροφορίες για τη μαζική παρακολούθηση πολιτών εντός και εκτός των ΗΠΑ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στις εφημερίδες Guardian και Washington Post, βρίσκεται, όπως και ο ίδιος περίμενε, ήδη στο στόχαστρο της NSA και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αν και έχει διαφύγει στο Χονγκ Κονγκ, όπως φαίνεται οι κινήσεις εναντίον του έχουν ξεκινήσει, με τον πολιτικό προϊστάμενο του γραφείου για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, Τζέιμς Κλάπερ, να δηλώνει ότι η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Ρεπουμπλικάνο επικεφαλής της επιτροπής για θέματα ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων να ζητά να κινηθούν οι διαδικασίες για την έκδοσή του και τον Πίτερ Κινγκ του Λευκού Οίκου να ζητά τη δίωξή του στον μέγιστο βαθμό.


Αμερικανοί πολίτες διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη υπέρ του εργαζόμενου της CIA, Εντουαρντ Σνόουντεν που έκανε τις αποκαλύψεις - φωτιά για τις μαζικές παρακολουθήσεις στο Ιντερνετ
Παράλληλα αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ, τον συμβουλεύουν να φύγει γρήγορα από την περιοχή. Πράγματι, το πού βρίσκεται ο Σνόουντεν παραμένει μυστήριο.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Συναγερμός σε Ευρωβουλή - Κομισιόν

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα της παρακολούθησης μέσω του Prism Ευρωπαίων πολιτών πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ ύστερα από σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωση εξέδωσε και η Κομισιόν εκφράζοντας τις ανησυχίες της για τις αποκαλύψεις και τον κίνδυνο που ενέχει η χρήση του εν λόγω συστήματος για τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών.


Εντουαρντ ΣνόουντενΚατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Γκι Φέρχοφσταντ της Ομάδας των Φιλελευθέρων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτή η αποκάλυψη σημαίνει ότι «τα πάντα μπορούν να τύχουν παρακολούθησης από τα συστήματα ασφαλείας των ΗΠΑ».

Χάνες Σβόμποντα
Ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα, που τάχθηκε και αυτός υπέρ της απόφασης να ζητηθεί επίσημη τοποθέτηση από την Κομισιόν, τόνισε ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, ιδιαίτερα εν όψει των διαπραγματεύσεων που γίνονται για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Η Κομισιόν, διά στόματος της εκπροσώπου της αντιπροέδρου της Ειδικής Επιτροπής για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, Μίνα Αντρέεβα, ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στο Δουβλίνο, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο.

Οπως συμπλήρωσε: «Ενα ξεκάθαρο πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε βαρίδι, είναι ένα δικαίωμα».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Θύελλα στη βρετανική Bουλή

Σκληρή κριτική δέχθηκε χθες η κυβέρνηση Κάμερον από βουλευτές των Τόρις αλλά και από τους Εργατικούς, καθώς όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες GCHQ έκαναν χρήση δεδομένων από το PRISM της αμερικανικής NSA. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο βρετανικό Kοινοβούλιο ο υπουργός Ουίλιαμ Χέιγκ υπερασπίστηκε τη στάση της κυβέρνησης εναντίον των κατηγοριών ότι η χρήση στοιχείων από το PRISM από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είναι παράνομη.

Νομοθεσία
Σύμφωνα μάλιστα με τον Χέιγκ, είναι πεπαλαιωμένη η βρετανική νομοθεσία (στην οποία προβλέπεται ότι για να έχουν οι υπηρεσίες πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πολιτών πρέπει να δοθεί άδεια από τον αρμόδιο υπουργό) και πρέπει να αλλάξει για να εναρμονιστεί με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η στάση της κυβέρνησης και του ίδιου του Χέιγκ προκάλεσε την οργή του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ, ο οποίος επέμεινε ότι ο τρόπος που αποκτήθηκαν περίπου 200 φάκελοι από το PRISM είναι παράνομος.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μάλιστα αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για το εάν γνώριζε το τρόπο με τον οποίο γινόταν η συλλογή πληροφοριών από την NSA και εάν γνώριζε από πριν για το PRISM.
 



 
  Αναγνώσεις: 552

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ