Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Θύελλα για τον ξαφνικό θάνατο

Δημοσίευση: 12/06/2013, 09:28:34

Με μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, όπως είναι το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, ο Α. Σαμαράς αποφάσισε να «κόψει» τον «γόρδιο δεσμό» της μείωσης του κράτους...


Ο πρωθυπουργός πήρε μόνος του ουσιαστικά την απόφαση να κλείσει τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα - ο οποίος από χθες το βράδυ σταμάτησε να εκπέμπει - καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου.


 
H ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπουΗ απόφαση αυτή, όπως αναμενόταν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έτυχε στήριξης από τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους.

Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ωστόσο, αν και είχαν ενημερωθεί το μεσημέρι της Δευτέρας από τον πρωθυπουργό για την απόφαση αυτή (οι αποκαλυπτικοί διάλογοι μεταξύ των πολιτικών αρχηγών δημοσιεύονται σε διπλανές στήλες), χθες εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες εξέφραζαν την έντονη διαφωνία τους, χωρίς να θέτουν ...μέχρι αργά χθες το βράδυ? θέμα κυβερνητικής σταθερότητας.


Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς, αφού μελέτησε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που του είχε παρουσιάσει ο Δημ. Σταμάτης, κατέληξε στον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Εκτίμησε ότι με το κλείσιμο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα και την επαναλειτουργία του, με άλλους όρους και προϋποθέσεις μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα επιτύγχανε μεν τους στόχους που έχουν τεθεί σχετικά με τη μείωση του κράτους και παράλληλα θα έδινε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και πυγμής προς το εσωτερικό καταργώντας έναν οργανισμό, ο οποίος -όπως πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου- δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην πλειονότητα των πολιτών.

Αυτή η εικόνα που υπάρχει για την ΕΡΤ σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο αποτυπώθηκε στην ιδιαίτερα επιθετική δήλωση που έκανε χθες ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος και ανακοίνωσε το «λουκέτο». «Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης», τόνισε, επιχειρώντας να εξηγήσει την επιλογή της κυβέρνησης.

Το σκεπτικό
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ανέλυσε το σκεπτικό που τον οδήγησε σε αυτή τη δύσκολη απόφαση, μιλώντας αργά χθες το μεσημέρι σε ομάδα βουλευτών της ΝΔ που κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Σέβομαι απολύτως τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και δεν πρόκειται να ρισκάρω την αξιοπιστία», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια άφησε αιχμές κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, λέγοντας ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση έπρεπε να είχε προχωρήσει εδώ και καιρό. Επρεπε να είχαν κλείσει τα θέματα αυτά μέχρι τις 30 Μαΐου. Σήμερα (σ.σ. χθες) έχουμε 11 Ιουνίου. Τι έχει γίνει; Τίποτα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στους βουλευτές του ότι είχε ενημερώσει ο ίδιος τη Δευτέρα τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. «Δεν μου είπαν ούτε ναι ούτε όχι. Τι έπρεπε να κάνω; Να περιμένω κι άλλο;», διερωτήθηκε. «Κλείνω έναν νοσηρό οργανισμό, κατάλοιπο παλαιών κομματικών αντιλήψεων. Οποιος θέλει, ακολουθεί. Εγώ είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω...», κατέληξε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν η απόφαση αυτή να αποτελέσει μια ακόμη εστία έντασης στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά όπως τονίζουν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς είναι έτοιμος να την αντιμετωπίσει, καθώς γνωρίζει ότι αυτή την ώρα δεν υπήρχε άλλος δρόμος, ούτε άλλος χρόνος...

Οι ευθύνες
Σε πολλά (σίγουρα όχι σε όλα) θα μπορούσε κάνεις να συμφωνήσει με τον Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος κατακεραύνωσε την ΕΡΤ.
Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ήταν πιο πειστικός εάν αναγνώριζε και τις ευθύνες που έχει το πολιτικό σύστημα διαχρονικά στα όσα χθες κατήγγειλε. Για τον κυβερνητισμό - κρατισμό του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι βέβαιον ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι.

Για τις παρεμβάσεις, την επιβολή της κυβερνητικής γραμμής επίσης δεν ευθύνονται όσοι δούλεψαν στην Αγία Παρασκευή. Γι' αυτά ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις και σίγουρα και οι κυβερνήσεις του κόμματος που στηρίζει ο Σ. Κεδίκογλου.

Γι' αυτά δεν υπήρξε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής; Αυτός ακριβώς ο κρατισμός οδήγησε την ΕΡΤ στα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, στην ανυποληψία, στην απαξίωση και εντέλει στο λουκέτο. Η σημερινή κυβέρνηση είδε τα συμπτώματα, είδε όμως τα αίτια;
 



 
  Αναγνώσεις: 483

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ