Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Με μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση - Το προσωρινό... 13άρι

Δημοσίευση: 01/08/2013, 09:10:26

Μετά το αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην εστίαση και τις διευκρινίσεις από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, το μέτρο τίθεται από σήμερα 1η Αυγούστου σε εφαρμογή.

Ζητούμενο ωστόσο είναι να περάσει η μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% και στις τιμές, ώστε να ελαφρυνθεί και ο καταναλωτής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 23% συνεπάγεται μία μεσοσταθμική μείωση των τιμών της τάξεως του 8% περίπου.

Σε αρκετές περιπτώσεις, πάντως, οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με Τα Νέα, προχωρούν σε μεγαλύτερες μειώσεις, που αγγίζουν το 10%.

Το μέτρο είναι προσωρινό (ισχύει μέχρι το τέλος του έτους) και θα συνεχισθεί μόνο εφόσον δεν παρατηρθεί σημαντική μείωση στα δημόσια έσοδα.

Μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, διευκρίνισε ότι ο ΦΠΑ είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται.

Από την εγκύκλιο προέκυπτε πως τα μη αλκοολούχα ποτά (καφέδες, χυμοί και αναψυκτικά) που σερβίρονται, χρεώνονται με ΦΠΑ 13%, αλλά αν τα πάρει κανείς σπίτι του με delivery θα επιβαρυνθεί με 23%.

Επίσης, ο συντελεστής ΦΠΑ 13% δεν θα ισχύει για τα μη αλκοολούχα ποτά που παραλαμβάνονται από τον πελάτη για κατανάλωση εκτός καταστήματος.

Ο κ. Θεοχάρης είπε ακόμα ότι "μόνο τα αναψυκτικά έχουν διαφορετικό συντελεστή, όχι το φαγητό" και πως "ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι".

Όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, "η παράδοση των αναψυκτικών υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) σε όλες τις πράξεις που αφορούν την αλυσίδα διανομής τους (εισαγωγή, παραγωγή, χονδρική πώληση, λιανική πώληση) από οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση (πχ σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, κυλικεία, κλπ). Ο συντελεστής αυτός ισχύει από 1.9.2011, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 3986/2011".

Στη διευκρινιστική ανακοίνωση σημειώνεται ότι "η παροχή υπηρεσίας εστίασης, και συνεπώς η κατανάλωση αναψυκτικών εντός του καταστήματος, με την πρόσφατη διάταξη υπάγεται από 1.8.13 έως 31.12.13 στον μειωμένο συντελεστή (13%)".

"Κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για την αυθεντική ερμηνεία των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου", προστίθεται, "ως παροχή υπηρεσίας εστίασης θεωρείται η επιτόπια κατανάλωση εντός καταστημάτων με παράλληλη παροχή υπηρεσιών (διάθεση τραπεζοκαθισμάτων, επιτραπέζιων σκευών, σερβίρισμα, καθαρισμός χώρων, κλπ), ενώ στην περίπτωση που δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες ως ανωτέρω, πρόκειται για παράδοση αγαθών, η οποία υπάγεται στον προβλεπόμενο συντελεστή για κάθε είδους αγαθό (Απόφαση της 10.3.2011 για τις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C-497/09, C- 499/09, C-501/09 και C-502/09)".

Τέλος, η ΓΓΔΕ σημειώνει ότι δεν είναι ακριβές ότι ο συντελεστής των έτοιμων φαγητών διαφοροποιείται ανάλογα με το αν καταναλώνονται στο κατάστημα ή εκτός (π.χ. με παράδοση κατ' οίκον), καθώς "στην παράδοση των εν λόγω αγαθών εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση ο μειωμένος συντελεστής (13%)".

 
 



 
  Αναγνώσεις: 489

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ