Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Πρωταθλήτρια στους ισοβίτες η Ελλάδα

Δημοσίευση: 07/09/2013, 14:43:12



Ρεκόρ στον αριθμό ισοβιτών στην Ελλάδα στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής",  στη χώρα μας μεταξύ των 12.912 κρατουμένων, υπάρχουν 1000 ισοβίτες την ώρα που η Γερμανία για παράδειγμα έχει μόλις...140.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο νέος Ποινικός Κώδικας, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, θα προβλέπει περιστολή στην επιβολή της ισόβιας κάθειρξης.

Το γεγονός της συσσώρευσης ισοβιτών, οφείλεται εν μέρει στο ότι η ανώτατη ποινή, προβλέπεται για σωρεία αδικημάτων (και οικονομικού χαρακτήρα, κάτι που εκτόξευσε τον αριθμό τους. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι ισοβίτες είναι μερικές δεκάδες, ενώ στην Ιταλία είναι 1.600, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για χώρα με πληθυσμό πενταπλάσιο από την Ελλάδα.

Ο νέος Κώδικας που επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το σύστημα ποινικής τιμωρίας, που ισχύει εδώ και 60 χρόνια, προβλέπει περιορισμό στην επιβολή ισόβιας κάθειρξης, καθώς τα ισόβια στο εξής το δικαστήριο θα έχει τη δυνατότητα διαζευκτικά να επιβάλει ισόβια ή ποινές από 15-20 χρόνια.

Για τα κακουργήματα -τα περισσότερα- στο εξής οι προβλεπόμενες ποινές θα είναι από 5 έως 15 χρόνια (τώρα το ανώτατο ήταν 20) και για τα πλημμελήματα από ένα μήνα έως 5 χρόνια.

Επίσης, με άλλες διατάξεις καταργείται ως παρεπόμενη (συμπληρωματική) ποινή η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και παραμένει σε ισχύ μόνον η αποστέρηση αξιωμάτων και η απαγόρευση στην άσκηση επαγγέλματος.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", καταργούνται τα πταίσματα από την κατηγορία των εγκλημάτων, ενώ προβλέπεται για ορισμένες κατηγορίες από αυτά, όπως πολεοδομικές παραβάσεις, υγειονομικές και άλλες, η επιβολή διοικητικών προστίμων και κυρώσεων.

Τέλος, καταργείται το μέτρο της μετατροπής των ποινών σε χρηματικές, ενώ διευρύνεται ο κατάλογος των ελαφρυντικών και προβλέπονται ως ελαφρυντικά και άλλες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η εξάρτηση από συγκεκριμένες ουσίες, η συνδρομή που παρέχει κάποιος στις δικαστικές αρχές για την εξιχνίαση μιας εγκληματικής δράσης.
 



 
  Αναγνώσεις: 447

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ