Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Έως τα τέλη του έτους η σύσταση του ελληνικού επενδυτικού ταμείου

Δημοσίευση: 24/10/2013, 09:35:18



Μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να ψηφιστεί η νομοθεσία για τη σύσταση του ελληνικού επενδυτικού ταμείου, το οποίο και θα χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έργα υποδομών.

Έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα συνεισφέρει 350 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ άλλα περίπου 100 εκατομμύρια αναμένεται να δώσει στο Ταμείο η Γερμανική Κρατική Επενδυτική Τράπεζα KfW.

Τη συμμετοχή της γαλλικής κυβέρνησης στο επενδυτικό ταμείο θα συζητήσει και ο υπουργός ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι σε επαφή και με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για το ενδεχόμενο συμμετοχής της στο ταμείο.

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να συμμετάσχει στο ελληνικό επενδυτικό ταμείο με το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ, δίχως ωστόσο ακόμα να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το ύψος της συνεισφοράς.

Τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τους επενδυτές είναι η νομική έδρα του ταμείου, που θα είναι όπως όλα δείχνουν στο Λουξεμβούργο, η δομή που θα έχει αλλά και ποιος θα αναλάβει τη διαχείρισή του.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία συμφωνεί και η πλευρά των Εμιρατινών είναι να αναλάβει τη διαχείριση επενδυτική εταιρεία η οποία θα συμμετάσχει στο ταμείο και με δικά της κεφάλαια.

Διαφήμιση

Αναλυτικά, το Ταμείο, το οποίο έχει στόχο να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ έχει ήδη εξασφαλίσει 350 εκατ. ευρώ από την Ελληνική συμμετοχή, 100 εκατ. ευρώ από τη γερμανική επενδυτική τράπεζα KFW, ενώ την πρόθεση να συμμετάσχει έχει εκφράσει το γαλλικό επενδυτικό ταμείο Caisse de Depots (Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών) χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ακόμα το ύψος της συμμετοχής του.

Ενθαρρυντικά πάντως είναι και τα μηνύματα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για άλλες επενδύσεις στην χώρα μας μετά και την υπογραφή των συμφωνιών για το θέμα της αμοιβαίας προστασίας των επενδύσεων αλλά και της διπλής φορολόγησης.

Τέσσερις μεγάλες κρατικές εταιρείες των Εμιράτων, η Al Maabar που δραστηριοποιείται στην αγορά του real estate, η Emirates Investment Authority, η TAQA (στον τομέα της ενέργειας ) και η Abu Dhabi Funds for Development επισκέφτηκαν την Αθήνα και ενημερώθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το Invest in Greece για συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έχουν επιδείξει για τα ΕΛ.ΠΕ και την ΔΕΠΑ, ενώ συνάντησαν και εκπροσώπους άλλων ενεργειακών εταιρειών όπως της Motor Oil και της Ενεργειακής Αιγαίου καθώς και εκπροσώπους επιχειρήσεων από τον κλάδο του τουρισμού.

Στο μεταξύ, επαφές με κρατικά ταμεία αλλά και κρατικές εταιρείες της Κινάς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα θα έχει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης στο ταξίδι που πρόκειται να πραγματοποιήσει στο Πεκίνο, στο διάστημα από 2 έως και 9 Νοεμβρίου.

Το εμπόδιο της γραφειοκρατίας

Η προσέλκυση επενδύσεων όμως, όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, παρά τις εντατικές προσπάθειες της δημιουργίας ευνοϊκότερου νομοθετικού πλαισίου, δεν έχει τα αποτελέσματα που περιμένει η κυβέρνηση, λόγω γραφειοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει ενταχθεί ούτε μία μεγάλη επένδυση - άνω των 50 εκατ. ευρώ - από το 2011 και μετά που ισχύει ο νέος αναπτυξιακός νόμος ενώ μόνο ελάχιστες επενδύσεις - κι αυτές όλες είναι τουριστικού προσανατολισμού - φαίνεται ότι "ξεμπλοκάρουν" από τη Διυπουργική Επιτροπή και το Invest In Greece.

Επενδύσεις όπως αυτή του Χρυσού στο Πέραμα αναμένει πολύ καιρό την περιβαλλοντική μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος, επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά έχουν παγώσει καθώς έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο από το προαναφερόμενο υπουργείο ενώ μόνη ελπίδα φαίνεται ότι υπάρχει για μία μεγάλη τουριστική επένδυση στα νησιά του Ιονίου και η επένδυση της Oliaros στον Κεραμεικό που βρίσκεται αυτό τον καιρό σε συζητήσεις με τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι έχει έρθει κοντά η ημερομηνία για να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το Ελληνικό που προβλέπεται στο τέλος Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Τέλος σε ότι αφορά στην αξιοποίηση της μαρίνας του Φαλήρου για την κρουαζιέρα όπως ζήτησαν δύο παγκόσμιοι κολοσσοί στο θέμα αυτό η Royal Caribbean και η Carnival το σχέδιο φαίνεται να ναυαγεί καθώς εγκρίθηκε από την ΕΕ η ένταξη του ΟΛΠ στα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Σημειώνεται όμως ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα απορροφήσει πάνω από το 50% των κονδυλίων που υπολογίζεται να διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ στην Αττική, τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, οι πληροφορίες του υπουργείου αναφέρουν ότι ο ένας από τους δύο ισχυρούς παίκτες εξακολουθεί να δηλώνει το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση του Φαλήρου σε ένα τέτοιο σχέδιο.



 
  Αναγνώσεις: 465

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ