Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Φοροδιαφυγή 10 δισ. ευρώ από τράπεζες

Δημοσίευση: 07/11/2013, 10:19:28

 Ο «χορός» των σκανδάλων για τις γερμανικές τράπεζες δεν έχει τέλος. Μετά το σκάνδαλο Libor και τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στην Deutsche Bank για παραπλάνηση της Δικαιοσύνης, νέα στοιχεία έρχονται στο φως για φοροδιαφυγή ακόμη και ύψους 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Sueddeutsche Zeitung».
Φοροδιαφυγή 10 δισ. ευρώ από τράπεζες

Οπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα, αρκετές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Hypo-Vereinsbank, έκαναν φορολογικές... αλχημείες με τα μερίσματα των μετοχών και αξιοποιούσαν «παραθυράκια» του νόμου για να γλιτώσουν εισφορές ή ακόμη και να πάρουν επιστροφή φόρου.

Επί χρόνια η HVB και η ελβετική Sarasin ξεγελούσαν συστηματικά τις γερμανικές Αρχές και εξαπατούσαν κράτος και φορολογούμενους, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα των δύο τραπεζών. Η HVB βρίσκεται ήδη υπό έλεγχο για «ύποπτες» συμφωνίες με μετοχές, αλλά τώρα προκύπτει ότι έκανε και άλλα «παιχνίδια».

Από τα έγγραφα γίνεται δε προφανές ότι ήταν γνωστό στους απασχολούμενους της τράπεζας πως η HVB αξιοποιούσε το «παραθυράκι» της νομοθεσίας και μόνο για την περίοδο 2005-2008 γλίτωσε φόρους ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η εισαγγελία της Φρανκφούρτης έχει ξεκινήσει έρευνα εις βάρος πρώην και νυν εργαζομένων της τράπεζας και, όπως φαίνεται, θα ακολουθήσουν και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Φοροδιαφυγή 10 δισ. ευρώ από τράπεζες

Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι έδρασαν μέσα στο πλαίσιο του νόμου, όμως σύμφωνα με νομικούς το φορολογικό δίκαιο απαγορεύει τις ενέργειες που στοχεύουν στην αύξηση της περιουσίας εις βάρος των κρατικών ταμείων.

Αυτό σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενες τράπεζες επέλεξαν σκοπίμως να ερμηνεύσουν... δημιουργικά την υφιστάμενη νομοθεσία και να επωφεληθούν συγκεκριμένης διάταξης, παρότι δεν άρμοζε στην περίπτωσή τους. Αυτό θεωρείται από τους εισαγγελείς ως αρκετά ισχυρό επιχείρημα για να απαγγελθούν κατηγορίες.

Στο μεταξύ, η Deutsche Bank βρίσκεται στη δίνη σκανδάλων. Αφενός αναμένει την «καμπάνα» από την Κομισιόν για τη συμμετοχή της στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου της Ευρωζώνης Libor. Το πρόστιμο υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 33 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές έχουν διευρύνει την έρευνα για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Γιούργκεν Φίτσεν, και εξετάζουν την απαγγελία κατηγοριών και στην ίδια την τράπεζα. Την περασμένη εβδομάδα ο εισαγγελέας του Μονάχου κατονόμασε τον Φίτσεν ως ύποπτο στην έρευνα για υποβολή παραπλανητικών στοιχείων σχετικά με την υπόθεση για την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του μεγιστάνα του Τύπου Λέο Κιρχ.

Ο εκλιπών πλέον Κιρχ είχε υποστηρίξει πως το 2002 ο τότε CEO της Deutsche Bank, Ρολφ Μπρόιερ, είχε οδηγήσει στην κατάρρευση του ομίλου του, όταν αμφισβήτησε την πιστοληπτική του ικανότητα σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η γερμανική τράπεζα και τα στελέχη της αρνήθηκαν τις κατηγορίες, όμως οι κληρονόμοι του Κιρχ κατέθεσαν αγωγή κατά της γερμανικής τράπεζας. Η προκαταρκτική έρευνα αφορά τον Φίτσεν, ωστόσο, όπως είπε εκπρόσωπος της εισαγγελίας, «αν αυτό οδηγήσει σε απαγγελία κατηγοριών και την έναρξη δίκης, τότε στο σκαμνί του κατηγορουμένου θα καθίσει και η Deutsche Bank».

Το δημοσίευμα
Δίνουν πληροφορίες

Η Hypo-Vereinsbank είναι η τράπεζα που κατονομάζεται στο δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung» ως ύποπτη για μαζική φοροδιαφυγή, ωστόσο πληροφορίες υπάρχουν και για άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Φαίνεται δε ότι αρκετοί υπάλληλοι τραπεζών, νυν και πρώην, σκοπεύουν να δώσουν αυτοβούλως πληροφορίες προκειμένου να γλιτώσουν οι ίδιοι από την τσιμπίδα του νόμου.



 
  Αναγνώσεις: 473

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ