Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Το σχέδιο της κυβέρνησης: Ποιοι θα προστατευθούν από τους πλειστηριασμούς

Δημοσίευση: 17/12/2013, 13:55:37



Χωρίς οριστική συμφωνία για τους πλειστηριασμούς και τα ΕΑΣ, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει μονομερώς για να προστατευθούν οι πολίτες από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά και για να διατηρηθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", η νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση, θα προβλέπει, την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 180.000 - 200.000 ευρώ και για νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ τουλάχιστον. Επίσης, θα υπάρχουν και συμπληρωματικά κριτήρια, που θα πρέπει να ισχύουν για να απολαμβάνει κάποιος δανειολήπτης την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, όπως η περιουσιακή κατάστασή του.

Η παράταση προστασίας θα ισχύσει για ένα χρόνο και στη συνέχεια  τράπεζες και κυβέρνηση θα συμφωνήσουν σε ένα σύνθετο μοντέλο αξιολόγησης της ικανότητας του δανειολήπτη, να ανταποκρίνεται στις δανειακές του υποχρεώσεις με βάση το εισόδημά του και τις ανάγκες διαβίωσης της οικογένειας. Το νέο μόνιμο καθεστώς εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα "κόκκινα" δάνεια στο θα βασίζεται στο αντίστοιχο πλαίσιο της Ιρλανδίας και θα εφαρμοστεί από το 2015.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, θα καθορίζονται οι ανάγκες διαβίωσης του δανειολήπτη και με βάση αυτές και το εισόδημά του, μια ελάχιστη δόση, την οποία θα πρέπει να καταβάλει για να αποφύγει τον πλειστηριασμό της κατοικίας του.

Παρά το γεγονός ότι έγιναν βήματα προόδου στη διαπραγμάτευση, δεν υπήρξε τελική συμφωνία με την τρόικα και η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει τη σχετική ρύθμιση πιθανότατα στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση προτίθεται επίσης να προχωρήσει μονομερώς στη σχετική νομοθεσία για τη διατήρησή του στο 13%. Αυτό θα γίνει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας και όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιανουάριο θα παρουσιαστούν στην τρόικα τα ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για την κάλυψη του κενού.
 



 
  Αναγνώσεις: 463

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ