Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Παραμένουν στο τραπέζι τα «τοξικά» διορθωτικά ορόσημα της τρόικας

Δημοσίευση: 24/12/2014, 12:28:07

Τα πολιτικά «τοξικά» διορθωτικά ορόσημα που ζητά η τρόικα από την Ελλάδα ήδη από την προηγούμενη άνοιξη και τα οποία η κυβέρνηση επεδίωξε να επαναδιαπραγματευθεί το φθινόπωρο εμπεριέχονται στο μεταφρασμένο κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας - τρόικας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου η Ελλάδα είχε περιθώριο επτά μηνών για να προχωρήσει στις αλλαγές που ζητά σήμερα η τρόικα και σχετίζονται με το ασφαλιστικό, τις μειώσεις συντάξεων, τα εργασιακά, τον ΦΠΑ, τους φόρους υπέρ τρίτων, τις καταργήσεις φοροαπαλλαγών, αλλά και τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Ωστόσο, οι πολιτικοί χειρισμοί μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο στο Βερολίνο οδήγησαν στα πολιτικά αδιέξοδα που εξαρτούν πλέον την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης από την εκλογή ή όχι Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας και να λάβει η Ελλάδα τη δόση των 7 δισ. ευρώ θα πρέπει να προχωρήσουν όλα τα διορθωτικά ορόσημα που είχαν συμφωνηθεί τον προηγούμενο Μάιο.

Στο σκέλος των συντάξεων η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί πως έως την 1η Ιανουαρίου 2015 θα ενοποιούσε συνταξιοδοτικά ταμεία, θα διασφάλιζε πως το ασφαλιστικό σύστημα είναι αναλογιστικά εξισορροπημένο για τις επόμενες δεκαετίες, θα περιόριζε τη συνταξιοδοτική δαπάνη και την κρατική επιχορήγηση προς το συνταξιοδοτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών ταμείων και των ταμείων παροχής εφάπαξ και θα θέσπιζε στενούς δεσμούς μεταξύ των εισφορών και των παροχών σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Στον τομέα του ΦΠΑ η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε περιεκτική μεταρρύθμιση του συστήματος και σε συνεργασία με την τρόικα να μειώσει τα διοικητικά βάρη και θα εξορθολογήσει το σύστημα επιστροφής.

Ακόμη, στο σκέλος της φορολογίας είχε δεσμευθεί έως το τέλος του 2014 να προσδιορίσει όλα τα εισοδηματικά φορολογικά κίνητρα σε όλα τα διάφορα φορολογικά κείμενα συμπεριλαμβανομένων αυτών που εισήχθησαν στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και να τα ποσοτικοποιήσει σαν φορολογικές δαπάνες.

Επίσης, είχε αναλάβει να επικαιροποιήσει την λίστα με τις χρεώσεις υπέρ τρίτων που κατευθύνονται στην γενική κυβέρνηση και στους φορείς εκτός γενικής κυβερνήσεως, ώστε να τις καταργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Στο σκέλος των εργασιακών η Ελλάδα είχε δεσμευθεί να λάβει πρωτοβουλίες ώστε το σύστημα συλλογικών απολύσεων να αναπαράγει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ με αποτελεσματικό, αξιόπιστο και διαρκή τρόπο, αλλά και να επιφέρει τροποποιήσεις  στην υφιστάμενη νομοθεσία που αφορά στην συνδικαλιστική δράση.

Τέλος, είχε δεσμευθεί να προσδιορίσει περαιτέρω θέματα που σχετίζονται με την μεταρρύθμιση του μισθολογίου και τον εξορθολογισμό της μισθολογικής διαρθρώσεως στον δημόσιο τομέα κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο, συμπεριλαμβανομένης και της «αποσυμπίεσης» της μισθολογικής κατανομής σε διασύνδεση με τα προσόντα, την απόδοση και τις ευθύνες του προσωπικού.



 
  Αναγνώσεις: 471

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ