Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Αναστασιάδης: Η Kύπρος έχει κάνει ασκήσεις επί χάρτου για Grexit

Δημοσίευση: 06/04/2015, 09:31:53

 Ασκήσεις επί χάρτου για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει κάνει η Κύπρος, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την οικονομία που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως αναφέρει το Stockwatch.
Αναστασιάδης: Η Kύπρος έχει κάνει ασκήσεις επί χάρτου για Grexit

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ανάλογος κίνδυνος αλλά, επειδή μια κυπριακή παροιμία λέει, του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, σας διαβεβαιώνω ότι έγιναν όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ετκίμησε δε ότι δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας, επισημαίνοντας πως και ο ελάχιστος κίνδυνος αν υπάρχει, έχει προγραμματιστεί σειρά μέτρων.

Ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε δέσμη νέων μέτρων για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο, τα οποία «σκοπεύουν στην αποκατάσταση της πλήρους εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ από την άλλη στοχεύουν στην τόνωση της οικονομίας, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Στα νέα μέτρα δίνεται έμφαση σε νέα έργα ανάπτυξης, σχέδια πρόσληψης ανέργων και επιτάχυνση του αναπτυξιακού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ειδικότερα τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν, είναι:

- Από την ερχόμενη Δευτέρα αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που αφορούν συναλλαγές και μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

- Θα προκηρυχτούν άμεσα προσφορές προς υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό ύψους πέραν των 200 εκατ. ευρώ και τα οποία ως επί το πλείστων αφορούν μεγάλα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά έργα, αποχετευτικά, έργα υποδομών σε εγκαταστάσεις καθώς και βελτίωση οδικών υποδομών.

- Ένταξη νέων πρόσθετων ώριμων έργων προς άμεση υλοποίηση ύψους 80 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις νοσοκομείων, ανέγερση νέων κέντρων υγείας, ανέγερση και αναβάθμιση υφισταμένων εκπαιδευτηρίων, έργα τουριστικής υποδομής, εξωραϊσμού αστικών περιοχών, καθώς και αναβάθμιση οδικών δικτύων.

- Επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της δεύτερης φάσης της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόκειται για ένα έργο με ύψος δαπανών που φτάνει τα 162 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, εργαστηρίων καθώς και μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο θα καταστήσει την Πανεπιστημιούπολη ενεργειακά αυτόνομη. Η υλοποίηση του έργου κατέστη δυνατή ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου Κύπρου που επέτρεψαν τη χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω κρατικών εγγυήσεων.

Παράλληλα με τα πιο πάνω που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την προκήρυξη 9 προγραμμάτων που αφορούν την επιδότηση απασχόλησης, την απόκτηση εργασιακής πείρας, και την κατάρτιση ανέργων, με δαπάνη ύψους 58 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε αποφασισμένοι, μακριά από ωραιοποιήσεις να συνεχίσουμε την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που θα μας επιτρέψουν την οριστική επιστροφή στις αγορές και την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων ομάδων του λαού μας και την πλήρη απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2015 θα είναι δύσκολο για την κυπριακή οικονομία. Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2015 θα διαρρεύσει χωρίς ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», σημειώνοντας ότι «η πλήρης διόρθωση παίρνει τον χρόνο της».

Η πορεία διόρθωσης της κυπριακής οικονομίας πρόσθεσε, θα συνεχιστεί και το 2015, παρά το γεγονός ότι θα είναι επίσης μία δύσκολη χρονιά. Το 2014 η διόρθωση ξεπέρασε το 2% του ΑΕΠ. «Αυτό ισοδυναμεί με πρόσθετο εθνικό εισόδημα για τη χώρα και για συμπολίτες μας» είπε.



 
  Αναγνώσεις: 486

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ