Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Βέλγιο: Γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι μετά από μεταμόσχευση ιστού ωαρίου

Δημοσίευση: 10/06/2015, 08:49:38

 

 Μια βελγίδα με καταγωγή από το Κονγκό έγινε η πρώτη γυναίκα στο κόσμο να γεννήσει ένα υγιές αγοράκι αφού οι γιατροί μεταμόσχευσαν ιστό που είχε αφαιρεθεί από τα ωάριά της όταν ήταν παιδί και διατηρηθεί σε κατάψυξη.


Η περίπτωσή της έγινε γνωστή από ανακοίνωση στο ιατρικό περιοδικό Human Reproduction, των Βέλγων γιατρών που έφεραν σε πέρας τη μεταμόσχευση.

Η γυναίκα, που είχε διαγνωστεί με δρεπανοκυτταρική αναιμία όταν ήταν 5 χρονών και είχε μεταναστεύσει το Βέλγιο στα 11, χρειαζόταν μεταμόσχευση μυελού των οστών για την κατάστασή της, μια διαδικασία που απαιτεί να έχει προηγηθεί χημειοθεραπεία.

Οι Βέλγοι γιατροί, που σκέφτονταν τις μελλοντικές της πιθανότητες να φτιάξει οικογένεια, αποφάσισαν πριν ξεκινήσει τη χημειοθεραπεία να αφαιρέσουν το δεξιό ωάριο της ασθενούς όταν ήταν 13 ετών και 11 μηνών και να καταψύξουν κομμάτια του ιστού.

Ως τώρα έχει υπάρξει επιτυχής γέννα μετά από μεταμόσχευση από ενήλικες δότες, αλλά ποτέ από δότες προεφηβικής ηλικίας.

Η γυναίκα, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη, δεν είχε ξεκινήσει έμμηνο ρύση όταν έγινε η δειγματοληψία, αν και οι γιατροί της είπαν ότι έδειχνε σημάδια πρώιμης ωρίμανσης, με δημιουργία στήθους γύρω στα 10.

Αφού έκανε χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση μυελού οστών και μια φαρμακευτική αγωγή για πάνω από χρόνο για καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματός της, το υπολειπόμενο ωάριό της σταμάτησε να λειτουργεί στα 15 της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πάνω σ' αυτό το ωάριο συνδέθηκε ο ιστός από το αποψυγμένο ωάριό της και συνέλαβε με φυσικό τρόπο μετά από δύο χρόνια αφού είχε σταματήσει την ορμονοθεραπεία που έκανε μετά τα 15 για να ξεκινήσει ο έμμηνος κύκλος της.

Όμως 12 χρόνια αργότερα, αφού οι γιατροί της μεταμόσχευσαν με επιτυχία τον αποψυγμένο ιστό ωαρίου, η ασθενής έμεινε έγκυος στα 27 και γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι τον Νοέμβριο του 2014.



 
  Αναγνώσεις: 480

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ