Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Αλλαγή σελίδας στην Κούβα (;) - Οι προκλήσεις από το ταξίδι Ομπάμα

Δημοσίευση: 21/03/2016, 11:47:57

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, μετά την επίσκεψη σε αξιοθέατα, στο ιστορικό ταξίδι του στην Κούβα, επιστρέφει στις δουλειές του κράτους και σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο για τις οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, την ώρα που συνεχίζει να ακούει παράπονα για το συνεχιζόμενο αμερικανικό εμπάργκο στο νησί.

Όπως γράφει δημοσίευμα του Reuters, Ομπάμα και Κάστρο θα έχουν σήμερα την τέταρτη συνάντησή τους και πιθανόν την πιο σημαντική. Η συνάντηση θα γίνει στο Παλάτι της Επανάστασης, εκεί από όπου ο Ραούλ και ο προκάτοχός του Φιντέλ καθοδηγούσαν την κουβανική αντίσταση στις αμερικανικές πιέσεις για δεκαετίες.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, θα επισκεφτεί το εσωτερικό του «ιερού» της κουβανικής δύναμης, κάτι που έμοιαζε αδύνατο πριν από 15 μήνες, την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών και τη συμφωνία να τερματιστεί η ψυχροπολεμική διαμάχη που κρατάει περισσότερο από 5 δεκαετίες και συνεχίζεται παρά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες έχουν μεγάλες διαφορές να συζητήσουν στην προσπάθειά τους να ξαναχτίσουν διμερείς σχέσεις. Ο πρόεδρος Ομπάμα δέχεται κριτική στη χώρα του να πιέσει τον Κάστρο να επιτρέψει  την πολιτική διαφωνία και να «ανοίξει» την σοβιετικού τύπου οικονομία της χώρας.

Οι στόχοι του Ομπάμα, είναι να ενθαρρύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να δοθεί μεγαλύτερη πρόσβαση των Κουβανών στο ίντερνετ. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να τεθούν στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος τον επόμενο μήνα, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες και οι πολιτικές αλλαγές μπορεί να παραπεμφθούν για το μέλλον.

Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί, ότι θα μιλήσει και για την ελευθερία του λόγου στην Κούβα. «Θα αναδείξω αυτά τα ζητήματα απευθείας στις συζητήσεις με τον πρόεδρο Κάστρο» είχε πει ο Ομπάμα σε επιστολή του σε ομάδα αντιφρονούντων στις 10 Μαρτίου.

Ο Κάστρο έχει πει ότι η Κούβα δεν αμφιταλαντεύεται στις αρχές της 57χρονης επανάστασης και κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι ΗΠΑ χρειάζεται να άρει το οικονομικό εμπάργκο και να επιστρέψει τη βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, για να επιστρέψουν οι σχέσεις των δύο χωρών στο φυσιολογικό.

Σύμφωνα με το Reuters, η κουβανική αστυνομία στήριξε διαδηλώσεις κατά των αντιφρονούντων και συνέλαβε δεκάδες αντιφρονούντες, λίγες ώρες πριν από την άφιξη Ομπάμα.

Ο Ομπάμα έχει παροτρύνει το Κονγκρέσο να άρει το 54 ετών οικονομικό εμπάργκο, αλλά έχει συναντήσει την αντίδραση των ρεπουμπλικανών. Τώρα στην επίσκεψή του στην Κούβα, έχει μαζί του δημοκρατικούς και ρεπουμπλικάνους εκλεγμένους αξιωματούχους και ελπίζει ότι το Κονγκρέσο μπορεί να αναλάβει δράσεις μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ένας Κουβανός, φώναξε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στην παλιά πόλη της Αβάνας, «κάτω το εμπάργκο» και ο πρόεδρος «απάντησε» υψώνοντας το δεξί του χέρι.

Με το Κονγκρέσο διχασμένο για την άρση του εμπάργκο, ο Ομπάμα, έχει χρησιμοποιήσει τη δύναμη της θέσης του για να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις συναλλαγές και τα ταξίδια στο νησί της Καραϊβικής.

Η Κούβα έχει επαινέσει αυτά τα μέτρα, αλλά ο Κάστρο δεν αναμένεται να πιέσει για περαιτέρω ελαφρύνσεις, τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αξιωματούχος της κουβανικής κυβέρνησης είπε ότι «θεωρούμε πως η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να κάνει περισσότερα για να στείλει ένα καθαρό μήνυμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ομπάμα και Κάστρο είχαν μία ημίωρη συνάντηση σε διάσκεψη τον περασμένο Απρίλιο και είχαν ολιγόλεπτες συνομιλίες κατά τη διάρκεια της τελετής για την κηδείας του ηγέτη της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα στον ΟΗΕ.

Ταξιδεύοντας με την οικογένειά του, ο Ομπάμα δέχθηκε επευφημίες από το πλήθος κατά τη διάρκεια της διαδρομής από το αεροδρόμιο και περπατώντας στους δρόμους της παλιά Αβάνας.

Εκτός από τη συνάντηση με τον Κάστρο, ο Ομπάμα έχει σχεδιάσει να επισκεφτεί και μία μικρή κρατική ζυθοποιία και να παραβρεθεί σε επίσημο δείπνο την Δευτέρα.

Την Τρίτη, ομιλία του Ομπάμα θα μεταδοθεί από την τηλεόραση της Κούβας και θα παρακολουθήσει ένα αγώνα μπείζμπολ ανάμεσα στην ομάδα Tampa Bay Rays και την εθνική ομάδα της Κούβας.

 

Πηγή: Reuters



 
  Αναγνώσεις: 489

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ