Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Τι θα κάνει η ΝΔ για τα θαλασσοδάνεια

Δημοσίευση: 17/01/2017, 09:03:16

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς σε σύσκεψη με τους βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή της βουλής (Μάκης Βορίδης, Νίκος Δένδιας, Νότης Μηταράκης, Δημήτρης Σταμάτης και Κώστας Τζαβάρας), πιθανόν υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η στάση της ΝΔ σε σχέση με το πόρισμα που έδωσε η κυβερνητική πλειοψηφία στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Ακόμα δεν είναι σαφές αν η ΝΔ θα καταθέσει δικό της ξεχωριστό πόρισμα, το βέβαιο είναι πάντως πως δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για συμφωνία με το ΣΥΡΙΖΑ. Το κυριότερο πάντως που επισημαίνεται από γαλάζιους βουλευτές της εξεταστικής επιτροπής είναι ότι δεν υπάρχει κάτι το επιλήψιμο για πολιτικά πρόσωπα και σε γενικές γραμμές δεν διαπιστώθηκε κάτι ιδιαιτέρως σοβαρό και μη σύννομο για τον τραπεζικό δανεισμό κομμάτων και μέσων ενημέρωσης. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν προέκυψε κάτι που δεν ήταν ήδη γνωστό.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του Μάκη Βορίδη «άνθρακες ο θησαυρός» για τα αποτελέσματα της εξεταστικής σε ότι αφορά τις πολιτικές προεκτάσεις της. Γαλάζιες πηγές επισημαίνουν ακόμη ότι τα αποτελέσματα της εξεταστικής είναι ένα ακόμα χαστούκι για το ΣΥΡΙΖΑ και τις βασικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι των ψηφοφόρων του για πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Το γεγονός αυτό έγκειται σύμφωνα με την ανάγνωση της ΝΔ στην αδυναμία της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να ελέγξει τις λίστες των καταθετών του εξωτερικού, στην απόφαση κόλαφος του ΣτΕ για το νόμο Παππά για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τώρα η αδυναμία της εξεταστικής να πραγματώσει τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ  όταν μιλούσε για το «αμαρτωλό τρίγωνο».

Σε ότι αφορά το πώς θα κινηθεί η ΝΔ επί της διαδικασίας πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία σε κοινό πόρισμα αν δεν γίνει δεκτό να συμπεριληφθούν σημεία που αφορούν τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση για ευνόητους λόγους κρατάει ψηλά στην ατζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο δικό της πολυσέλιδο σημείωμα που ετοιμάζει η ΝΔ με εισήγηση του Κώστα Τζαβάρα θα τονίζονται τρία σημεία ειδικά. Το ένα θα αφορά σε επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στην Εθνική τράπεζα το 2010 που ζητούσε επιπρόσθετο δανεισμό για το ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι τα δάνεια στα κόμματα δεν μπορούν να δίνονται με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια, κάτι που κατά την εκδοχή της ΝΔ αποτελεί ομολογία του πρωθυπουργού ότι ζητούσε ευνοϊκή μεταχείριση από την τράπεζα για το κόμμα του κατά παράβαση των χρηματοπιστωτικών κανόνων.

Το δεύτερο σημείο αφορά στη μεταβίβαση του κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου που η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι δεν έγινε με νόμιμες διαδικασίες και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως υποθήκη για τον δανεισμό του ΣΥΡΙΖΑ από τις τράπεζες. Κατά τους γαλάζιους βουλευτές το θέμα αυτό είναι «πολύ σοβαρό και πρέπει να ασχοληθεί ο εισαγγελέας αν το επιτρέψουν οι αρμόδιοι υπουργοί».

Το τρίτο ζήτημα αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αυγής και τη συμμετοχή offshore στο μετοχικό της κεφάλαιο από τη μια μεριά και από την άλλη, στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι προκύπτει ζήτημα κρατικής χρηματοδότησης της Αυγής, μέσω της οικονομικής της στήριξης από τα χρήματα που έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που όπως τονίζουν στη ΝΔ απαγορεύεται.



 
  Αναγνώσεις: 463

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ