Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΈρευνα-σοκ δίνει νίκη της Τερέζα Μέι χωρίς απόλυτη πλειοψηφία

Δημοσίευση: 31/05/2017, 11:37:24

Και ενώ απομένουν επτά μέρες έως ότου ανοίξουν οι κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, έρευνα της Yougov δείχνει ότι οι Συντηρητικοί μπορεί μεν να κερδίσουν τις εκλογές, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία.

Σε πλήρη αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων που έδειχναν άνετη (αν όχι σαρωτική) επικράτηση των Συντηρητικών με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το νέο μοντέλο έρευνας της Yougov (για λογαριασμό των Times του Λονδίνου) βασίζεται σε ερωτηματολόγια ανά εκλογική περιφέρεια.

Δίνει μεν νίκη των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι, αλλά σε επίπεδο εδρών προκύπτει άλλο αποτέλεσμα. Με την απόλυτη πλειοψηφία στις 326 έδρες (σε παρένθεση οι έδρες σήμερα):

Οι Συντηρητικοί στις 310 έδρες (330), οι Εργατικοί στις 257 (229), το Σκωτικό SNP 50 έδρες (54), οι Φιλελεύθεροι 10 (9) και οι Πράσινοι 1 έδρα (1).

Με εξαίρεση το UKIP που θα έχανε τη μία και μοναδική έδρα του στη Βουλή των Κοινοτήτων, τα υπόλοιπα τοπικά-περιφερειακά κόμματα θα έμεναν στα ίδια επίπεδα: Της Βορείου Ιρλανδίας θα εξασφάλιζαν 18 έδρες (18) και της Ουαλίας 3 (3).

Ουσιαστικά οι μετακινήσεις και απώλεια της πλειοψηφίας θα είχε να κάνει με τη μετακίνηση εδρών από τους Συντηρητικούς στους Εργατικούς ή από το πανίσχυρο SNP της Σκωτίας που το 2015 σάρωσε, πάλι στους Εργατικούς.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία χωρίζεται σε μονοεδρικές περιφέρειες: όποιο κόμμα εξασφαλίσει την πλειοψηφία, παίρνει και την έδρα.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει ήδη τρομάξει τις αγορές, καθώς το ζητούμενο για τη νέα κυβέρνηση -σύμφωνα τουλάχιστον με το σκεπτικό της πρωθυπουργού που ζήτησε τις πρόωρες εκλογές και σε αυτό συμφώνησαν και οι Εργατικοί- είναι να βρεθεί σε θέση ισχύος εν όψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Όμως με ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο: Βουλή χωρίς πλειοψηφία (hung parliament) και διαπραγματεύσεις με μικρότερα κόμματα για κυβέρνηση συνεργασίας. Βάσει του μοντέλου της Yougov, ακόμα και αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, αφού τα «κουκιά» δεν βγαίνουν μόνο με τους Φιλελεύθερους, το κόμμα που μπήκε στην πρώτη κυβέρνηση Κάμερον το 2010 και βγήκε αποδεκατισμένο το 2015.

Παρά το γεγονός ότι η Μέι -σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα- προηγείται στην καταλληλότητα ως πρωθυπουργού για το χειρισμό του Brexit, της οικονομίας και της ασφάλειας, η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ έχει αλλάξει το κλίμα στη Βρετανία.

Πολλοί καταλογίζουν στους Συντηρητικούς ότι η περικοπή των κονδυλίων στα σώματα ασφαλείας και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών έφεραν ελλείψεις που αυτές με τη σειρά τους προκάλεσαν κενά στην πρόληψη νέων επιθέσεων.
  
  Αναγνώσεις: 113

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2020 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ