Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΤο κύμα της αντιπαγκοσμιοποίησης ανησυχεί τους τραπεζίτες

Δημοσίευση: 25/08/2017, 14:54:19

Υστερα από μια ταραγμένη χρονιά όπου καταγράφηκε αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης, οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως τα ανοικτά σύνορα και το ελεύθερο εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ευημερίας. Καθώς όμως συγκεντρώνονται στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), αναγνωρίζουν όλο και πιο πολύ πως η παγκόσμια οικονομική τάξη, στη δημιουργία της οποίας συνέβαλαν, θα μπορούσε να καταρρεύσει αν τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης δεν φτάσουν σε όσους έχουν μείνει πίσω.

Πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να βρουν τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα ανθρώπων όπως η Γκρέις Πέιτζ από την κομητεία Σεντ Λόρενς, στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να αναζωογονήσει την αμερικανική μεσαία τάξη ακυρώνοντας δεκαετίες παγκοσμιοποίησης, η κ. Πέιτζ αποφάσισε να του δώσει μια ευκαιρία μη ψηφίζοντας τους Δημοκρατικούς, όπως συνήθως, αλλά απέχοντας από τις εκλογές, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μετατροπή πλειοψηφίας 57% για τον Μπαράκ Ομπάμα το 2012 σε νίκη του Τραμπ με 51%. Οι κεντρικοί τραπεζίτες απορρίπτουν τον οικονομικό εθνικισμό του κ. Τραμπ, καθώς οδηγεί σε προστατευτισμό, ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι αξιωματούχοι της Fed έχουν αρχίσει να συζητούν και θέματα όπως οι φυλετικές διαφορές στην αγορά εργασίας ή η μοίρα γεωγραφικά ή τεχνολογικά απομονωμένων κοινοτήτων. «Η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογία είναι μόνιμες. Και υπόσχονται καλά πράγματα, γνωρίζουμε πως ανεβάζουν το βιοτικό επίπεδο. Το θέμα είναι πώς μπορείς να διασφαλίσεις ότι κατανέμονται (τα οφέλη) με τρόπο ώστε να ωφελείται η πλειονότητα των ανθρώπων», είπε στο Reuters η κ. Λορέτα Μέστερ, πρόεδρος της περιφερειακής Fed του Κλίβελαντ.

Παράλληλα, όμως, οι κεντρικοί τραπεζίτες παραδέχονται πως δεν υπάρχει ούτε γρήγορος ούτε εύκολος τρόπος ώστε να βοηθηθούν αυτοί που είδαν τις θέσεις εργασίας τους να φεύγουν στο εξωτερικό ή αυτοί που αντικαταστάθηκαν από λογισμικό ή από ρομπότ.

Σύμφωνα με ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ που έκανε το Reuters, στοιχεία για την απασχόληση και δημογραφικά στοιχεία δείχνουν πως ήταν περιοχές όπως αυτή του Σεντ Λόρενς, δηλαδή ούτε εντός της ζώνης μεγάλων παγκοσμιοποιημένων πόλεων που παράγουν οικονομική ανάπτυξη αλλά και ούτε και σε αγροτική περιοχή, που χάρισαν τη νίκη στον κ. Τραμπ.

Η διαφορετική μοίρα του Σεντ Λόρενς και της γειτονικής κομητείας Κλίντον, με παρόμοιο δημογραφικό προφίλ, αναδεικνύει πως συχνά παράγοντες όπως η τοποθεσία κάνει μεγάλη διαφορά και πόσο δύσκολο είναι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Η κομητεία Κλίντον βρίσκεται εντός της οικονομικής επιρροής του Μόντρεαλ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Καναδά, γεγονός που της επιτρέπει να επωφελείται πλήρως από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Βορείου Αμερικής (NAFTA). To 15% των κατοίκων της κομητείας εργάζεται για θυγατρικές καναδικών εταιρειών και κάθε χρόνο καναδικές επιχειρήσεις επενδύουν πάνω από 1,5 δισ. δολάρια στην περιοχή. Το Σεντ Λόρενς βρίσκεται μόλις 56 χιλιόμετρα μακριά, αλλά χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις βρίσκεται εκτός της ζώνης επιρροής του Μόντρεαλ. Η ανεργία είναι κατά 1,5% υψηλότερη απ’ ό,τι στην κομητεία Κλίντον και κατά 2,5% υψηλότερη από τον εθνικό μέσον όρο. 
  Αναγνώσεις: 8

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
Τετάρτη, 18/10, 09:00
Θερμ: 18°C, Υγρασία 43%
Άνεμος: 2 Μπφ Δ

Τετάρτη, 18/10, 15:00
Θερμ: 26°C, Υγρασία 31%
Άνεμος: 2 Μπφ NA

Τετάρτη, 18/10, 21:00
Θερμ: 18°C, Υγρασία 64%
Άνεμος: 1 Μπφ ΝΔ

Πέμπτη, 19/10, 03:00
Θερμ: 14°C, Υγρασία 69%
Άνεμος: 1 Μπφ Δ

Πέμπτη, 19/10, 09:00
Θερμ: 17°C, Υγρασία 62%
Άνεμος: 1 Μπφ Δ

Πέμπτη, 19/10, 15:00
Θερμ: 25°C, Υγρασία 27%
Άνεμος: 2 Μπφ NA

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2017 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ