Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΔεύτερη ευκαιρία για τα αυθαίρετα. Μικρότερα πρόστιμα και παράβολα

Δημοσίευση: 25/09/2017, 11:07:56

Ακόμα μία ευκαιρία να σώσουν τα αυθαίρετα κτίσματά τους και μάλιστα με μειωμένα παράβολα και πρόστιμα αλλά και περισσότερες δόσεις αποπληρωμής τους θα έχουν οι ιδιοκτήτες τους με το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι στους προηγούμενους νόμους τακτοποίησης έχουν υπαχθεί έως τώρα περίπου 1 εκατομμύριο ακίνητα, ενώ τα έσοδα από την πληρωμή των προστίμων φτάνουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο εν αναμονή του νέου νόμου, ο ρυθμός αιτήσεων υπαγωγής στις προηγούμενες ρυθμίσεις είχε μειωθεί σημαντικά καθώς οι ιδιοκτήτες ανέμεναν τα νέα μειωμένα πρόστιμα. Σύμφωνα, με τις προβλέψεις της πολυσέλιδης ρύθμισης στο νέο νόμο θα μπορούν να υπαχθούν και ιδιοκτήτες, οι οποίοι είχαν υπαχθεί στους προηγούμενους νόμους. Για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται συμψηφισμός των προστίμων που δεν έχουν αποπληρωθεί. Ωστόσο δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων εάν το πρόστιμο είναι μειωμένο με τον νέο νόμο.

Από το σχέδιο νόμου, λείπει η διάταξη, η οποία είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις καθώς όριζε ότι χρειαζόταν βεβαίωση μηχανικού πως δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις σε κτίρια που κληρονομούνται. Παραμένει όμως εκείνη που ορίζει ότι και για τη μίσθωση ακινήτου πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική βεβαίωση ότι το ακίνητο δεν είναι αυθαίρετο.

Το σχέδιο νόμου καθιστά υποχρεωτική την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων, δηλαδή πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία του (οικοδομικές άδειες, σχέδια, σχέδια κατόψεων, κλπ αλλά και κάθε μεταβολή στο κτίριο). Προκύπτει, πάντως, ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα θα «χτίζεται» με τα καινούρια κτίρια δίνοντας χρονικό περιθώριο στα υφιστάμενα, τα οποία θα πρέπει να αποκτούν ταυτότητα όταν μεταβιβάζονται.

Ωστόσο η απόκτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας θα είναι υποχρεωτική για όλα τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου αλλά και τα κτίρια συνάθροισης κοινού, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων, τα τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., τα εκπαιδευτήρια, τα κτίρια περίθαλψης και τα σωφρονιστικά καταστήματα. 
  Αναγνώσεις: 15

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
Τετάρτη, 18/10, 09:00
Θερμ: 18°C, Υγρασία 43%
Άνεμος: 2 Μπφ Δ

Τετάρτη, 18/10, 15:00
Θερμ: 26°C, Υγρασία 31%
Άνεμος: 2 Μπφ NA

Τετάρτη, 18/10, 21:00
Θερμ: 18°C, Υγρασία 64%
Άνεμος: 1 Μπφ ΝΔ

Πέμπτη, 19/10, 03:00
Θερμ: 14°C, Υγρασία 69%
Άνεμος: 1 Μπφ Δ

Πέμπτη, 19/10, 09:00
Θερμ: 17°C, Υγρασία 62%
Άνεμος: 1 Μπφ Δ

Πέμπτη, 19/10, 15:00
Θερμ: 25°C, Υγρασία 27%
Άνεμος: 2 Μπφ NA

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2017 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ