Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΣυνέδριο για την φορολογία: Η εισαγωγή συναλλάγματος αντί να επιβραβεύεται, καταδιώκεται

Δημοσίευση: 23/10/2018, 10:37:44

Σε εξέλιξη το 5ο Athens Law Forum on Taxation-  Κύριοι ομιλητές  ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Στυλιανός Πέτσας, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο ειδικός σε θέματα φορολογικού δικαίου Γιώργος Μυλωνογιάννης
Το 5ο Athens Law Forum on Taxation διεξάγεται σήμερα στο Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Το συνέδριο επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Επίσης παρουσιάζονται και αναλύονται επίκαιρα φορολογικά θέματα με κύριους ομιλητές τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Στυλιανό Πέτσα, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνο Κόλλια, τον διακεκριμένο νομικό, ειδικό σε θέματα φορολογικού δικαίου Γιώργο Μυλωνογιάννη και τον σύμβουλο διοίκησης της Alpha Bank για φορολογικά θέματα Γιώργο Παπαθανασόπουλο.

Στην ομιλία του ο κ. Μυλωνογιάννης αναφέρθηκε κατ αρχήν στη στοχοθεσία που μέχρι σήμερα σχετίζεται με την είσπραξη συγκεκριμένων ελάχιστων ποσών φόρων από τους φορολογικούς ελέγχους. Η στοχοθεσία αυτή είναι αντίθετη με το Νομικό μας πολιτισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι σαν να ζητά ο Υπ. Δικαιοσύνης από τους Δικαστές να εκδώσουν ένα ελάχιστο αριθμό καταδικαστικών αποφάσεων από ένα συγκεκριμένο αριθμό δικών που θα εκδικασθούν. Το παράδειγμα είναι απολύτως επιτυχές αν σκεφθεί κανείς πως η επιβολή φόρου κατόπιν ελέγχου συνιστά συνήθως και έγκλημα φοροδιαφυγής. Η στοχοθεσία επομένως πρέπει να αναφέρεται σε συγκεκριμένο αριθμό υποθέσεων που θα πρέπει να ελεγχθούν και όχι σε ποσά φόρων που θα επιβληθούν. Το μήνυμα προς τους υποψήφιους επενδυτές είναι προφανώς αποτρεπτικό δεδομένου ότι το ζήτημα της φορολογική συμμόρφωσης αποτελεί σοβαρό κριτήριο πριν τη λήψη επενδυτικής απόφασης.

Ο κ. Μυλωνογιάννης αναφέρθηκε ακόμη στην παραδοξότητα των ελέγχων όπου η εισαγωγή συναλλάγματος από το εξωτερικό αντί να επιβραβεύεται, καταδιώκεται διότι συνήθως ο εισάγων μπαίνει σε προτεραιότητα για έλεγχο. Επιπλέον η αποκάλυψη κεφαλαίων στο εξωτερικό παρατείνει την περίοδο της παραγραφής από πέντε σε δέκα χρόνια. Η επανατοποθέτηση μετρητών στο τραπεζικό σύστημα,τα περίφημα μετρητά, που βρίσκονται "στα στρώματα" εφόσον κατατεθούν σε τράπεζες καταλήγουν σε φορολόγηση ως εξ αγνώστου πηγής προερχόμενα.
Οι μέθοδοι ελέγχου αυτού του τύπου προκαλούν διάχυτο φόβο για την διενέργεια διατραπεζικών συναλλαγών. Ακόμα και το έμβασμα των γονιών για τη συντήρηση του φοιτητή υιού, κινδυνεύει να θεωρηθεί δωρεά σε μετρητά. Ακόμα και εισφορές μετόχων στην εταιρεία τους μπορεί να χαρακτηριστούν δωρεές υποκείμενες σε φόρο δωρεάς 40%!

Τέλος η πρωτοφανής ποινικοποίηση των φορολογικών παραβάσεων δίνει ισχυρό αποτρεπτικό σήμα στους υποψήφιους επενδυτές. Μία πράξη φοροδιαφυγής για ποσό φόρου άνω των 150.000 ευρώ έχει ως αποτέλεσμα την καταδίκη του δράστη για φοροδιαφυγή (κακουργηματική), για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (κακούργημα), για μη καταβολή οφειλών στο Δημόσιο (πλημμέλημα) και για ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πλημμέλημα ή κακούργημα) εάν ο δράστης της φοροδιαφυγής τυχαίνει να είναι και υπόχρεος υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες.

Τέσσερις ποινικές υποθέσεις και πιθανόν καταδίκες για την ίδια πράξη! Πρόκειται σίγουρα για παγκόσμια πρωτοτυπία. Στις ανταγωνιστικές οικονομίες όπως η Κύπρος και άλλες γειτονικές χώρες, έλεγχοι και κυρώσεις είναι προφανώς ηπιότερες με αποτέλεσμα να συνιστούν επενδυτικούς παραδείσους σε σχέση με την Ελλάδα. 
  Αναγνώσεις: 115

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2020 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ