Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΗλεκτρονικές αποδείξεις: Πώς θα λειτουργήσει το νέο καθεστώς - Ποιοι εξαιρούνται

Δημοσίευση: 07/11/2019, 10:07:50

Με κενά ειδικά για τους μη μισθωτούς που θα συμπληρωθούν κατά την διάρκεια της διαβούλευσης που θα ξεκινήσει από σήμερα, αλλά και αρκετές αντιδράσεις, αναμένεται να εφαρμοστεί το μέτρο για την οριζόντια αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για μισθωτούς και μη.

Την Τετάρτη, μετά την σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκε ότι το 30% θα υπολογίζεται μόνο με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα. Η αλλαγή αποτρέπει αδικίες που θα γίνονταν σε υποαπασχολούμενους και ανέργους, οι οποίοι θα αποκτούσαν την υποχρέωση για συγκέντρωση αποδείξεων για το εικονικό εισόδημα με βάση τα τεκμήρια. Για παράδειγμα, αν κάποιος με υποαπασχόληση συγκέντρωνε ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ και το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 10.000 ευρώ, θα καλείτο να συγκεντρώσει αποδείξεις 3.000 ευρώ, δηλαδή όσο και το πραγματικό του εισόδημα. Με την αλλαγή που έγινε θα χρειαστεί να συγκεντρώσει αποδείξεις μόνο 900 ευρώ.

Υπάρχουν, όμως, αντιδράσεις και από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για την πρόβλεψη υπολογισμού και του εισοδήματος από ακίνητα στο ετήσιο εισόδημα, επί του οποίου πρέπει να συγκεντρωθούν οι ηλεκτρονικές αποδείξεις. Οι εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν ότι ήδη η φορολόγηση των ακινήτων είναι αρκετά υψηλή. Οι ίδιες αντιδράσεις υπάρχουν και από υψηλά εισοδήματα, αφού οι εκπρόσωποί τους θεωρούν και αυτοί ότι ουσιαστικά το εισόδημα τους θα πρέπει να μετατραπεί σε φόρους και αποδείξεις ή να πληρώσουν ακόμη μεγαλύτερο φόρο.

Μια δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις από το κανόνα του 30% για άτομα τα οποία έχουν υψηλές δανειακές υποχρεώσεις που εγκλωβίζουν το 30% του εισοδήματος τους ή και περισσότερο. Τούτο, με δεδομένο ότι οι δόσεις των δανείων δεν μετρούνται στις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Μια δεύτερη κατηγορία έως τώρα είναι αυτοί που έχουν άλλες δαπάνες, οι οποίες δεν υπολογίζονται στο 30% (π.χ. πολλά ενοίκια, υψηλά ποσά διατροφής) σε ποσοστό πάνω από το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους. Η λίστα των εξαιρέσεων αναμένεται να μεγαλώσει μετά την διαβούλευση.

Μια βοήθεια ακόμη, είναι το γεγονός ότι κάποιες κατηγορίες αποδείξεων όπως π.χ. αυτές από νυχτερινά κέντρα, τεχνίτες, γιατρούς, δικηγόρους, δηλαδή κλάδους που ενοποιούνται με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, θα μετράνε ως «διπλές» στο ποσό των αποδείξεων κάνοντας πιο εύκολη την επίτευξη του ετήσιου.

Δεν έχουν θεσπιστεί ακόμη κίνητρα για την εφαρμογή του μέτρου. Η ποινή της φορολόγησης με 22% του ποσού που υπολείπεται από το 30% του ετήσιου εισοδήματος θα είναι αποτελεσματικό σε μισθωτούς συνταξιούχους και κατ' επάγγελμα αγρότες, που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματα τους. Το υψηλό όριο των αποδείξεων για τους μη μισθωτούς θα μπορούσε να οδηγήσει και σε απόκρυψη εισοδήματος χωρίς κάποιο θετικό κίνητρο.
Ποιοι εξαιρούνται από τον κανόνα του 30%

Για λόγους δικαιοσύνης αποφασίστηκε ότι από τον κανόνα για την συγκέντρωση αποδείξεων στο 30% του ετήσιου εισοδήματος τους εξαιρούνται:

- Οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Με το υφιστάμενο καθεστώς υπήρχε η υποχρέωση συγκέντρωσης χάρτινων αποδείξεων, χωρίς, όμως, ποτέ να ελέγξει αν η υποχρέωση αυτή τηρούνταν. Τώρα η ηλικιακή αυτή ομάδα απαλλάσσεται εντελώς από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων.

- Τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω.

- Οι υπηρετούντες την στρατιωτική τους θητεία.

- Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.

- Οι κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων (όχι τουριστικές περιοχές).

- Οι φορολογούμενοι που είναι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι.

- Οι στρατιωτικοί και οι υπάλληλοι του υπ. Εξωτερικών που υπηρετούν στην αλλοδαπή.

- Οι διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας.

- Οι φυλακισμένοι.

- Οι διαμένοντες σε ψυχιατρικό κατάστημα. 
  Αναγνώσεις: 193

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2021 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ