Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Κορονοϊός: Θέμα λίγων ημερών ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων

Δημοσίευση: 09/03/2020, 10:22:11

Η χθεσινή ανακοίνωση για μόνο 7 νέα κρούσματα και αυτά από το «κάδρο» των επαφών των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, δεν θα πρέπει να αποτελεί στοιχείο εφησυχασμού. Οι υγειονομικές αρχές παραδέχονται ότι τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν και ότι σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτά που επιβεβαιώνονται. Το ΕΣΥ προετοιμάζεται πυρετωδώς για να δεχτεί την πρόκληση από νέες λοιμώξεις και σοβαρά περιστατικά. Πάντως είναι παρήγορο το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα που ανακαλύπτονται είναι αποτέλεσμα των ελέγχων που βασίζεται στην ιχνηλάτηση της μετάδοσης από τα ήδη υπάρχοντα κρούσματα.

Όπως τόνισε την Παρασκευή ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιδεικνύουν, κυρίως, «ψυχραιμία, που είναι ο καλύτερος σύμβουλος». Ανέφερε δε ότι τα καθ’ υπερβολή, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που λαμβάνονται έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου στους κατοίκους, αλλά δεν μπορούν να την αποτρέψουν. Παρότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασπορά στην κοινότητα και για μετάδοση της νόσου από μη γνωστή πηγή, γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό» ανέφερε επίσης.

Είναι γεγονός ότι ο ιός μεταδίδεται διεθνώς ανεξέλεγκτα και πως και στη χώρα μας μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Αυτή τη στιγμή και με τα μέτρα που λαμβάνονται, εντοπίζονται μέσα από τους εκατοντάδες ελέγχους περιστατικά, στην πλειοψηφία τους σε άτομα με ήπια συμπτώματα. Η μεγάλη πρόκληση είναι τι γίνεται όσον αφορά στους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, όπως τα παιδιά, τα οποία αν και έχουν προσβληθεί είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Ο ιός δεν είναι επικίνδυνος γι’ αυτούς αλλά για τους ηλικιωμένους συγγενείς μπορεί να αποβεί έως και θανατηφόρος.


Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό


*ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό

*ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

*ΤΑΞΙΔΙΑ. Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.

*Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Επίσης μια άλλη σημαντική παράμετρο αποτελεί και η διαδικασία του ελέγχουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας αρνητικός στον ιό μετά από μερικές ημέρες να βγει θετικό. Ο χρόνος επώασης του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της ύπουλης μεταδοτικότητάς του.

Για το λόγο αυτό υπάρχουν μέτρα για την αναστολή λειτουργίας πολλών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι λόγω των νέων δεδομένων που προκύπτουν συνεχώς και της διαρκούς επικαιροποίησης των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά για τον κορονοϊό, οι πολίτες καλούνται να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ώστε να ενημερώνονται σχετικά με τις σχολικές μονάδες των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά.
ΕΣΥ

Το Υπουργείο Υγείας επίσης έχει ήδη καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής όπου έχουν οριστεί, εκτός από τα τέσσερα νοσοκομεία αναφοράς, δύο μονάδες υγείας όπου θα νοσηλευτούν αποκλειστικά ασθενείς με νόσο από τον κορονοϊό, στην περίπτωση που αυτό χρειαστεί, δηλαδή σε συνθήκες μεγάλης διασποράς. Πρόκειται για τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος» και «Αγία Βαρβάρα». Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των προσλήψεων από την πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας ώστε να αναπτυχθούν νέες κλίνες ΜΕΘ. Επίσης υπάρχει και η ειδική επιτροπή υπό τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, τον κ. Παναγιώτη Γαργαλιάνο, η οποία έχει αποφασίσει ποια θεραπευτικά σχήματα θα χορηγούνται στους ασθενείς που νοσούν σοβαρά και έχει εξασφαλιστεί το απόθεμα αυτών των σκευασμάτων.



 
  Αναγνώσεις: 588

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ