Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ

Δημοσίευση: 12/06/2011, 09:35:01

     
      Το ενδιαφέρον πλήθους πολιτιστικών συλλόγων της Πιερίας συγκέντρωσε η ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου να διοργανώσει  εκδήλωση  με θέμα: ΄΄ Η δομική ενσωμάτωση του λαϊκού πολιτισμού στην αειφόρο ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού΄΄ με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την προαγωγή  των καλύτερων πρακτικών στη διαφύλαξη, διαχείριση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πιερίας.
       Την εκδήλωση πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας  την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011 στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης και παραβρέθηκαν  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Εφέσου ΄΄ Ο Ηράκλειτος΄΄, ο Σύλλογος Κρητών Πιερίας ΄΄ Οι Σταυραετοί΄΄, ο Α.Μ.Σ. Θρακικός Σύλλογος Γανόχωρας, ο Ποντιακός  Σύλλογος   Κατερίνης "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ",  το Λύκειο Ελληνίδων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Α.Ιωάννη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κολινδρού ΄΄ Νικόλαος Λούσης΄΄, ο Σύλλογος Πλατανακίων ΄΄ Ο Πόντος΄΄, η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου ΄΄ Ι.Σακελλαρίδης΄΄,  ο Σύλλογος Ηπειρωτών Πιερίας, ο Λαογραφικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Σφενδάμης ΄΄ Η ΠΑΛΙΑΝΗ΄΄,  η Εταιρεία Πιερικών Μελετών ΄΄ ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ΄΄, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Κεραμιδίου ΄΄ Μακεδονία΄΄,  ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος ΄΄ Άργος΄΄,  ο Πολιτιστικός- Λαογραφικός Όμιλος Ελατοχωρίου, η Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τριλόφου ΄΄ Αριστοτέλης΄΄,  ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Παντελεήμονα,  ο Πολιτιστικός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος ΄΄ Καλλιθέα΄΄, ο Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Αγαθούπολης ΄΄ Αγάθωνες΄΄, ο Σύλλογος των Απανταχού Μεθωνιωτών Ν.Πιερίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μόρνας ΄΄ ΑΙΣΩΝ΄΄, η Αναπτυξιακή Περιβαλλοντική Πολιτιστική Ενημερωτική Εταιρία Πιερίων, ο Εκπολιτιστικός- Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνω Μηλιάς ΄΄ Αγία Παρασκευή΄΄ ,  o Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμπαγιωτών Αν.Θράκης " ΆΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΑΛΛΙΔΗΣ" ΚΟΡΙΝΟΥ, ο  Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος "ΔΡΥΑΝΙΣΤΑ" και ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας.
     

       Στη ΄΄ βαριά βιομηχανία΄΄ της Πιερίας που είναι ο πολιτισμός επικεντρώθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου. Ο λαϊκός πολιτισμός, όπως τόνισε, αποτελεί την κεντρομόλο δύναμη της πολιτιστική μας κληρονομιάς και ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί  προτεραιότητα  του τουριστικού σχεδιασμού της Π.Ε.Πιερίας.

   Αναφορικά με τη συνεργασία  με τους πολιτιστικούς συλλόγους,   ανέφερε ότι  απώτερος στόχος είναι η   ανάδειξη του αυθεντικού λαϊκού πνεύματος  και της τοπικής παράδοσης καθώς και  η  δημιουργία ισχυρής πολιτιστικής  ταυτότητας.

     ΄΄  Με δεδομένα τα πλούσια πολιτιστικά  μας αποθέματα , η σύνδεση του Τουρισμού με τον Πολιτισμό μπορεί να αποτελέσει για την  Πιερία έναν ισχυρό πόλο έλξης τουριστών αλλά και εργαλείο με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου΄΄ ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Υπογράμμισε, ότι στόχος της Π.Ε.Πιερίας είναι η συνεργασία της με τους κατά τόπους γνήσιους εκφραστές του λαϊκού πολιτισμού, όπως πολιτιστικούς οργανισμούς, πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία, λαογραφικά μουσεία και μουσεία ιστορίας καθώς και με φυσικά πρόσωπα όπως λαϊκούς τεχνίτες,  ερευνητές της παράδοσης, συγγραφείς και λαογράφους, για την δρομολόγηση κοινών δράσεων που θα στοχεύουν στην πολιτιστική ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

     ΄΄ Μέλημά  μας είναι να ακούσουμε τις προτάσεις όλων των φορέων  για να αναδείξουμε  με τον καλύτερο τρόπο την Λαϊκή μας Παράδοση και να την ενσωματώσουμε με τον  πλέον δομικό τρόπο στο τουριστικό μας προϊόν΄΄ ,   επεσήμανε η κ. Μαυρίδου. 

       Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αναφέρθηκε στη δημιουργία αλλά και τον εκσυγχρονισμό  μουσειακών χώρων-μουσείων καθώς και σύγχρονων πολιτιστικών υποδομών παραγωγής και διάθεσης πολιτιστικού προϊόντος,  στον εντοπισμό νέων χώρων  παραστάσεων ή εκδηλώσεων, στη  νέα ψηφιοποίηση του συνόλου του λαϊκού πολιτιστικού μας πλούτου για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και στην έκδοση ενός νέου πολιτιστικού  οδηγού με πληροφορίες, κείμενα, χάρτες και CD-ROM.


      Στη διάρκεια της συζήτησης  τέθηκαν  επί τάπητος   τρόποι συνδρομής των πολιτιστικών συλλόγων σε δράσεις που προγραμματίζονται από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αφού παρουσίασαν τους  συλλόγους τους και τις δραστηριότητές τους,   κατέθεσαν τις ανησυχίες και τις απόψεις τους για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού. Εξέφρασαν ομόφωνα ότι ο πολιτισμός και η προάσπιση της κληρονομιάς μας αποτελούν σημαντικότατο κεφάλαιο για το μέλλον της περιοχής.
    
    Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας διαβεβαίωσε ότι όλες οι υποβληθείσες προτάσεις θα αξιολογηθούν, αναγνωρίζοντας το διαχρονικό πνευματικό   έργο  των πολιτιστικών συλλόγων στον τόπο και  όσες από αυτές είναι εφαρμόσιμες και καινοτόμες θα εντάσσονται στο συνολικότερο σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
     Τέλος, συμφωνήθηκε να ακολουθήσουν και στο μέλλον ανάλογες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ακόμη  περισσοτέρων φορέων.

 



 
  Αναγνώσεις: 408

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ