Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



Σταματούν την προμήθεια τσιγάρων οι Περιπτεριούχοι

Δημοσίευση: 19/08/2011, 09:07:47

Ανάρτησαν σχετική ανακοίνωση στα περίπτερα τους

Την πρόθεση τους να σταματήσουν να προμηθεύονται τσιγάρα εκφράζουν πολλοί περιπτερούχοι οι οποίοι έχουν αναρτήσει στα περίπτερα τους και στην Κατερίνη, σχετική ανακοίνωση με την οποία εξηγούν την απόφαση τους αυτή.

Όπως αναφέρεται μόλις δοθούν οι υπάρχουσες παρτίδες καπνικών προϊόντων δεν είναι διατεθειμένοι να εφοδιαστούν ξανά, καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, με δεδομένη τη μείωση του κέρδους τους στα τσιγάρα που από το 8% των προηγουμένων ετών, σήμερα δεν ξεπερνά το 3,70%.

Το τελευταίο εξάμηνο, ο τζίρος από τα τσιγάρα έχει μειωθεί κατά 15% - 20%, αλλά ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στα καθαρά έσοδα των περιπτερούχων που φτάνει ακόμη και στο 70%. Αιτία, η μαζική στροφή των καπνιστών σε φθηνότερες μάρκες που, επειδή έχουν αρκετά χαμηλότερο συντελεστή κέρδους, μεταφράζονται σε λιγότερα καθαρά έσοδα για τον περιπτερά.

Λόγω και της γενικότερης πτώσης της κατανάλωσης, της τάξεως του 10%, σε αναψυκτικά - ζαχαρώδη - σνακ, προϊόντα Τύπου και τηλεφωνικές κάρτες, οι περιπτερούχοι κάνουν λόγο για τα πρώτα λουκέτα στον χώρο τους.

Λουκέτα στα περίπτερα

Μόνο τον Μάιο έκλεισαν 100 από τα 2.157 περίπτερα της Αθήνας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου περιπτερούχων Αττικής χωρίς μάλιστα να έχουν επαναμισθωθεί. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου στο τέλος του περασμένου έτους λειτουργούσαν περίπου 40.000 περίπτερα.

Σε ότι αφορά την φορολογία στα τσιγάρα, είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ότι στο τέλος του 2009 ένα ακριβό πακέτο πωλούνταν προς 3,20 ευρώ.

Τα 2,34 ευρώ από αυτά ήταν φόροι (73%) και από τα υπόλοιπα 86 λεπτά τα 52 λεπτά πήγαιναν στη βιομηχανία και τα 34 λεπτά μοιράζονταν στο δίκτυο ως εξής: 8 λεπτά στον χονδρέμπορο και 26 λεπτά στον περιπτερά.

Το ίδιο πακέτο κοστίζει σήμερα 3,80 ευρώ (εκ των οποίων ο φόρος είναι τα 3,21 ευρώ ή το 84,5%). Περισσεύουν 59 λεπτά, από τα οποία τα 36 κατευθύνονται στη βιομηχανία και τα 23 μοιράζονται μεταξύ του χονδρεμπόρου και του περιπτερά ως εξής: 10 λεπτά στον πρώτο και 13 λεπτά στον δεύτερο. Άρα ο τελευταίος έχει χάσει το 50% των εσόδων του.

Αλλά επειδή το μερίδιο πώλησης των ακριβών πακέτων έχει πέσει, λόγω της στροφής των καπνιστών σε φθηνότερα σήματα (στην κατηγορία για παράδειγμα των 3,20 ευρώ), πολλοί περιπτερούχοι κερδίζουν ακόμη λιγότερα. Και αν στο πακέτο των 3,20 ευρώ το κέρδος του περιπτερά ήταν 25 λεπτά πέρυσι, σήμερα λόγω της αύξησης των φόρων έχει πέσει στα. 9 λεπτά. Η μείωση είναι 64%.

 


 



 
  Αναγνώσεις: 554

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ