Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ

Δημοσίευση: 23/08/2011, 15:52:59

Το επί του παρόντος απόρθητο συγκρότημα του Μουαμάρ Καντάφι προσπαθούν να κυκλώσουν οι αντικαθεστωτικοί λίγες ώρες μετά την πανηγυρική επανεμφάνιση του γιου του Σαϊφ που προκάλεσε πλήγμα στην αξιοπιστία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, αμηχανία στο Ευρωπαϊκό Ποινικό Δικαστήριο, εκνευρισμό στην Ουάσινγκτον και σύγχυση στους εξεγερμένους που φοβούνται πλέον για προδότες στις τάξεις της ηγεσίας τους.

Αμυνόμενες, οι δυνάμεις του Καντάφι χρησιμοποιούν όλμους και άλλο βαρύ οπλισμό καθώς οι αντικαθεστωτικοί συνεχίζουν την προσπάθειά τους να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πρωτεύουσα τςη Λιβύης.

"Ενα είναι σίγουρο. Η μάχη δεν έχει τελειώσει. Η πόλη βρίσκεται επί ξυρού ακμής" μεταδίδει ο James Bays του Al Jazeera.

Ο Σαϊφ αλ Ισλάμ, γιος του κρυπτόμενου Συνταγματάρχη, εμφανίστηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης στην αλ Μανσούρα σκορπίζοντας αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς των επαναστατών όσον αφορά την έκταση του ελέγχου της πόλης αλλά και το κατα πόσον η τελική νίκη είναι ζήτημα ωρών.

"Υπάρχει μεγάλη σύγχυση στις τάξεις των αντικαθεστωτικών. Πολλοί ρωτάνε εάν υπάρχουν προδότες μέσα Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο", αναφέρει το αραβικό δίκτυο.

Μόλις χθες, ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (ΕΜΣ) ανακοίνωνε το τέλος του καθεστώτος ύστερα από την μαζική εισβολή αντικαθεστωτικών στην πρωτεύουσα, πυροδοτώντας πανηγυρισμούς στις ελεύθερες περιοχές της χώρας και σε δεκάδες πρεσβείες της στο εξωτερικό.

"Δεν έχουμε ιδέα πως απέδρασε"
Όμως η μπροστά σε δεκάδες αλαλάζοντες υποστηρικτές του πατρός Καντάφι, επανεμφάνιση του υιού Σαϊφ -τον οποίο ο ανταποκριτής του ΒΒC περιέγραψε ως δυναμνικό, γεμάτο αδρεναλίνη και χωρίς ίχνος δηλωτικό αιχμαλωσίας- σκιάζει με βαριές αμφιβολίες τους ισχυριμσούς του ΕΜΣ ότι η Τρίπολη "πέφτει" ή κοντεύει να πέσει στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Με μιλιταίρ αλλά όχι στρατιωτική ενδυμασία, ο Σαϊφ μίλησε στους ξένους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο Rixos διαβεβαιώνοντάς τους ότι η Τρίπολη βρίσκεται σε κυβερνητικά χέρια και ότι ο πατέρας του, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται, είναι σώς, αβλαβής και ασφαλής.

Από την πλευρά του ΕΜΣ, ο Γουαχήντ Μπουρσάν (Waheed Burshan) επιμένει: "Είχαμε επιβεβαιώσει τη σύλληψη του Σαϊφ. Δεν έχουμε ιδέα πως απέδρασε. Τώρα αντιμετωπίζουμε κατηγορίες, αμφιβολίες και σύγχυση".

Στη Βεγγάζη ο Νταβούτογλου
Εν τω μεταξύ, μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου παραχώρησαν σήμερα κοινή -με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών- συνέντευξη Τύπου στην Βεγγάζη: "Είμαστε στο πλευρό του Μουσταφά Αμπτελ Τζαλίλ (είναι ο πρόεδρος του ΕΜΣ) που έχει ανοίξει το δρόμο για το μέλλον της Λιβύης", είπε ο Νταβούτογλου.

Ενδείξεις αντίστασης υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως καταδεικνύει η κατάρριψη από αμερικανικά αεροπλάνα πυραύλου Σκουντ που εκτοξεύθηκε από τη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι.

Ο εκπρόσωπος του Καντάφι, Μούσα Ιμπαρήμ, εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν το 75% της Τρίπολης.

Οι αντικαθεστωτικοί σχεδόν αντιστρέφουν το ποσοστό παραδεχόμενοι ότι οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν μόνον το 20% της πόλης.

Με το ενδεχόμενο της σαρωτικής επβολής των αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη για την ώρα να απομακρύνεται δεν είναι λίγοι εκείνου πιου εκτιμούν ότι η 2 εκατομμυρίων λιβυκή πρωτεύουσα θα μεταβληθεί σε θέατρο της πιο αιματηρής μάχης για την τελική επικράτηση.



 
  Αναγνώσεις: 439

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ