Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΣΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Δημοσίευση: 06/11/2011, 09:50:19

Ούτε ένας Ελληνας πολίτης πιστεύει πια ότι η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Οκτώβριο.

Η απαισιοδοξία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι διάχυτη σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι Ελληνες καταναλωτές παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι και ανασφαλείς για την εξέλιξη της οικονομίας, του νοικοκυριού τους και την ανεργία, ενώ οι μειώσεις των μισθών και η επικείμενη εθελοντική ή μη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τα διαρθρωτικά μέτρα, που δεν εφαρμόζονται, συντελούν στην εξάντληση του όποιου αποθέματος αισιοδοξίας των πολιτών.

Οι αρνητικές προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους καταγράφουν νέο ιστορικό χαμηλό. Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που κρίνουν ότι το επόμενο διάστημα η κατάστασή τους θα βελτιωθεί είναι πλέον μηδενικό. Αντίθετα, τέσσερις στους πέντε καταναλωτές αναμένουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Ιστορικά χαμηλή είναι και η πρόθεση των καταναλωτών να αποταμιεύσουν χρήματα μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Το 77% των νοικοκυριών δεν θεωρούν καθόλου πιθανή την αποταμίευση ενώ μόλις το 11% δηλώνουν ότι θα μπορέσουν να το κάνουν. Αντίθετα, το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους για να αντεπεξέλθουν φτάνει το 16% (από 11%), ενώ το 21% (από 11%) δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί.

Κύριος λόγος για την απαισιοδοξία των καταναλωτών είναι ο φόβος της ανεργίας. Τον Οκτώβριο ο σχετικός δείκτης πρόβλεψης έπιασε νέα ιστορικά χαμηλά (92,7 μονάδες), καθώς εννέα στα δέκα νοικοκυριά αναμένουν αισθητή άνοδο της ανεργίας.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση αποθαρρύνει τα νοικοκυριά και από την πραγματοποίηση καταναλωτικών δαπανών. Μόλις το 8% των πολιτών δήλωσαν ότι θα προσχωρήσουν σε κάποια μεγάλη αγορά μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.



 
  Αναγνώσεις: 432

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ