Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - Πιερία



ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ- Ο ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ-ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Δημοσίευση: 07/11/2011, 08:20:52

Μεγάλο βήμα που αποσοβεί εθνικές περιπέτειες αποτελεί η ιστορική συμφωνία Παπανδρέου - Σαμαρά για Εθνική Ενότητα. Η νέα κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και στις εκλογές

Μια ιστορική συμφωνία για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα "συνυπέγραψαν" χθες ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς υπό το "βλέμμα" του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας βρίσκεται προ των πυλών και μόνο "ακραία απρόοπτα" (και απολύτως δευτερεύοντα) μπορεί να ανακόψουν την πορεία συγκρότησής της, καθώς και τον ορισμό του πρωθυπουργού κοινής αποδοχής, που παρασκηνιακά έχουν συζητήσει οι δύο πλευρές.

Ηταν μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα η χθεσινή, όπου ο κ. Παπανδρέου κρατούσε την "μπαγκέτα" των πρωτοβουλιών, έχοντας προαναγγείλει εν τω μεταξύ την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία και συνδέοντάς τη με τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης με τη σφραγίδα των δύο μεγάλων κομμάτων (τουλάχιστον).

Η κορυφαία συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο επιβεβαίωσε τις προθέσεις όχι μόνο του πρωθυπουργού - όπως και τις επιφυλάξεις τους για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας. Η αλήθεια είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου προσήλθε στο ραντεβού με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες είχε δημοσιοποιήσει: για την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτώβρη, τη διενέργεια εκλογών αμέσως μετά με την ευθύνη μιας κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε από άλλη βάση, την οποία "φώτισε" με δηλώσεις του ακόμη και τις τελευταίες ώρες. Ζητούσε άμεσα εκλογές και συμφώνησε να γίνουν μετά το κρίσιμο "χρονοδιάγραμμα".

Μιλούσε μόνο για εκλογές (το επανέλαβε την Παρασκευή το βράδυ μετά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Παπανδρέου) και για "γαλάζια" διακυβέρνηση εν συνεχεία.

Ζητούσε επίσης την παραίτηση του κ. Παπανδρέου (δεν έγινε αυτόματα...), για να συμμετάσχει στον διάλογο για τη συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και συμφώνησε με το ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: "Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης".

Οριστική απόφαση
Είναι άλλωστε "κοινό μυστικό" ότι η λογική του ακορντεόν (σ.σ.: κλείνω-ανοίγω σε προτάσεις και πρωτοβουλίες) τελειώνει σήμερα πιθανότατα, όπου οι πρώην συμφοιτητές κ. Παπανδρέου, Σαμαράς θα καταλήξουν -οριστικά- για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και τη σύνθεση της κυβέρνησης. Εγκυρες πληροφορίες, δε, τονίζουν χαρακτηριστικά ότι οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν οι δυο τους "κεκλεισμένων των θυρών" για αρκετά λεπτά, όταν ο κ. Παπούλιας αποχώρησε από την αίθουσα - όπως και οι στενοί τους συνεργάτες που ανέλαβαν να καταθέσουν την άποψή τους για τη σύνταξη του ανακοινωθέντος.

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
"Φαβορί" για την πρωθυπουργία

Ποιος είναι ο επικρατέστερος πρωθυπουργός; Ολες οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος είναι ο άνθρωπος που θα δεχτεί να αναλάβει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι τίποτε δεν είναι οριστικό. Γιατί; Εκκρεμεί μια συνάντηση εκ του σύνεγγυς και κατ' αρχάς του κ. Παπαδήμου, που βρισκόταν όλη τη χθεσινή ημέρα εν πτήσει (από Αμερική για Φρανκφούρτη και...) με τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σαμαρά.

Εκτιμάται ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Παπαδήμος (όπως... εικάζουν συνομιλητές του) θα δεχθεί το "άχθος" της πρωθυπουργίας (σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο), αφού ξεκαθαρίσει το παζλ με τη σύνθεση της κυβέρνησης και τα "κλειδιά" για τα επόμενα βήματα. Εκτός όμως από τον Λ. Παπαδήμο στο τραπέζι έπεσαν και άλλα ονόματα, όπως του κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου, Συνηγόρου του Ευρωπαίου Πολίτη. Σήμερα πάντως αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις και αφού "καθαρογραφούν" οι απαντήσεις και για όλα τα άλλα "καυτά" ερωτήματα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων, που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων και το χρονικό πλαίσιο, που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο, θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Αύριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».

Πηγή: Εθνος



 
  Αναγνώσεις: 428

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2024 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ