Ακούστε Ζωντανά
 
 


 
Επικαιρότητα - ΠιερίαΈληξαν οι συνομιλίες για το Σκοπιανό στην Νέα Υόρκη

Δημοσίευση: 18/01/2012, 17:14:08

Η Αθήνα και τα Σκόπια ολοκλήρωσαν αργά την Τρίτη διήμερες συνομιλίες στην Νέα Υόρκη με απώτερο στόχο την διευθέτηση της διένεξής τους για το θέμα της ονομασίας, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτζ.

Ο κύριος Νίμιτζ δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών στην αμερικανική μεγαλούπολη ήταν χρήσιμες και επικεντρώθηκαν στο πως θα μπορούσε να προωθηθεί καλύτερα η σχετική διαδικασία κατά εποικοδομητικό τρόπο. Πρόσθεσε πως οι δύο πρεσβευτές του έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι οι κυβερνήσεις τους είναι ειλικρινείς αναφορικά με την πρόθεσή τους να καταλήξουν σε διακανονισμό κι επίσης ότι εκτιμούν πλήρως την διαδικασία που ακολουθείται μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το 1995 αναπτύσσει τις διαφορές που έχουν η Αθήνα και τα Σκόπια γύρω από το επίσημο όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και δεσμεύει τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη σχετικής συμφωνίας. Ο Μάθιου Νίμιτζ είναι ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στις συνομιλίες αυτές οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτύχει τον επιδιωκόμενο στόχο τους.

Την Δευτέρα και την Τρίτη ο Μάθιου Νίμιτζ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον εκπρόσωπο της Ελλάδος, Πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον εκπρόσωπο της πΓΔΜ Πρέσβη Ζόραν Γιολέφσκι. Στις συναντήσεις αυτές ο κάθε πρέσβης παρουσίασε τις θέσεις που έχει κατά το σημερινό στάδιο η κυβέρνησή του για το θέμα του ονόματος.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα δήλωσε ότι θα έχει περαιτέρω διαβουλεύσεις μαζί τους αναφορικά με την διευθέτηση επισκέψεων τις οποίες προτίθεται να κάνει στις πρωτεύουσες των δύο χωρών για την συνέχιση των συνομιλιών.

Καταλήγοντας ο κ. Νίμιτζ είπε ότι αναμένει από τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές να καταδείξουν την προσήλωσή τους στην διευθέτηση της διαφοράς τους προωθώντας με πράξεις και δημόσιες δηλώσεις τους, την δημιουργία μιας θετικής ατμόσφαιρας. 
  Αναγνώσεις: 379

Δείτε περισσότερες ειδήσεις από αυτή την κατηγορία.
 
     


Webcam chat at Ustream


Ενημέρωση ΣΚΑΪ
Κόσμος
Ελλάδα
Πολιτική
Οικονομία
Αθλητικά
Υγεία
Πολιτισμός
Αυτοκίνηση
Περιβάλλον
Δελτία Τύπου
Πιερία
 


Καιρός
, ,
Θερμ: , Υγρασία %
Άνεμος:

Περισσότερα
 
skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement

skai926 advertisement


Copyright ©2023 ΣΚΑΪ 92.6. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος
Αρχική Σελίδα -  Αρχείο Ειδήσεων -  Live Radio -  Παραγωγοί -  Πρόγραμμα -  Επικοινωνία -  Δίκτυο ΣΚΑΪ